2011. április 23., szombat

fortocska

Kisablak a nagyablakban, segítségével nagy hidegben is lehet szellőztetni. Ukrajnában általánosan és gyakran használt formája volt az ablakoknak, általában az ablak egyik szárnyának felső sarkában, kicsi téglalap alakú, vagy négyzet formájú, külön nyíló ablakocska. Nagyon hangulatos, régen módosabb házaknál külön faragott díszítéssel látták el.

Nincs kihalóban, de sajnos Kijevben felújításkor a régi, fortocskás ablakokat sokan lecserélik sima bukó-nyílóra, amely ugyanígy el tudja látni a kis szellőztetés feladatát, kényelmesebb, szerintem a fortocskához képest kevésbé hangulatos. Az külön mellékzönge, h ma itt is gyakoriak a műanyag ablakok, persze, ha valaki fortocskát szeretne, műanyag ablakok esetében is kivitelezik.

És ma már vannak "ál-fortocskás" ablakok, amikor az egyébként fortocskás ablakokhoz hozzászokott szemeknek imitálva jelennek meg felújítás után a homlokzaton a "kisablakos" ablakok -- műanyag és nem nyitható, az elvárt látványt hozza.

1 megjegyzés:

kisrumpf írta...

Milyen hálás lennék most egy ilyen fortocskáért... A hálószobában nincs ablak, csak nagy, üveges ajtó, nincs mit nyitva hagyni éjszakára... pedig úgy hallgatnám az esőt...