2011. március 14., hétfő

"neves" villák és házak Kijevben: a Markusz Zaksz villa -- Особняк Маркуса Закса

Az előző bejegyzés egyik fényképén a Lipszkaja utca látható, ennek a szomszédságában lakom. A Lipszkaja utca az Orlik utca (az "einstand" szokás kapcsán írtam róla) és Grusevszkogo között húzódik. A Lipszkaja a forradalom előtt a Klovszkaja, Lipszkaja és II.Katalin neveket viselte, majd 1993-ig Rosa Luxemburgét, ma ismét Lipszkaja (Hársfa) utca, szép sétányos fasorral a közepén és gyönyörű házakkal két oldalán. Az utca egyik végében áll a Klov palota (Klovszkij dvorec, ma a Legfelsőbb Bíróság) épülete. A házak többsége a 19.sz végén, 20.sz. elején épültek, gyönyörű villák, vagy bérházak. A Lipszkaja eleje a Grusevszkogo-nál kezdődik, ott ahol a Mariinszkij park (erről is volt már szó, többször) található. Bár maga az utca nem hosszú, a sötét '30-as években, a "végtelen utca" nevet kapta, akkoriban ha valaki erre sétált, egyáltalán nem biztos, h a végére ért, v. visszajött rajta, esetleg sokára, pár év elteltével került elő, útközben könnyen felszívódhatott, nyoma veszhetett. Ugyanis az utca nagyobb villáit az NKVD sajátította ki, itt voltak irodáik, ill. pincéiben számára gyanús polgártársakat tartott fogva, jó pár évre hírhedtté változtatta a R.Luxemburg utcát és neves házait.

Ez ma már történelem, a házakat a háború után szépen rendbehozták, ma a villák többségét állami célokra használják. A Markusz Zaksz villa a Lipszkaja 6. alatt áll, szép, reneszánsz stílusú épület. 1873-ban épült földszintes házként Nyikolajev tervei szerint Ivenszen nyugalmazott tábornok részére, özvegye adta el Markusz Zaksz üzletembernek, aki kereskedő és cukorgyáros volt. Zaksz Lengyelországból települt át Kijevbe. 1896-ban Kraussza építésszel ráépíttetett még 1 szintet. Az épület földszintjén lakott a család, az emeleten voltak az irodák. 

A forradalom után az épületben különböző katonai vezetők lakásai voltak, itt lakott a szovjet időkben a Jakir, a kijevi katonai körzet parancsnoka, a II.VH előtt itt élt a hasonló pozíciót betöltő Vatutyin tábornok családjával. Vatutyin később visszatért, az 1ső Ukrán Front parancsnokaként és a Kijevet felszabadító hadműveleteket vezette Konyev tábornokkal, a 2dik Ukrán Front parancsnokával. Kijev felszabadítását követően csapataihoz vezető egyik útján Vatutyinon Kijev mellett az ukrán nacionalisták rajtaütöttek és olyan súlyos sérüléseket szerzett, h ezekbe néhány hónap múlva belehalt. A pár lépésre lévő Mariinszkij parkban temették el, itt áll szobra is.

A II.VH idején, Kijev német megszállása alatt a Zaksz Villában volt a németekkel szövetséges megszálló magyar csapatok parancsnoksága.

A háborút követően a rendbehozott villát állami célokra használják, itt szállásolják el az Ukrajnába látogató külföldi politikusokat. Lakott a villában id.Bush, amerikai elnök, Sevardnadze, grúz elnök, 2008 őszén a villa kertjében verte fel beduin sátrát Kadhafi, líbiai nagyvezír.

3 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Ott is satorban lakott?

Nagyon szep ez a reprezentativ villa.

Observer írta...

Igen, a kertben, a saját, különbejáratú sátrában :)

Noé írta...

:)