2011. március 14., hétfő

Marijinszkij park sátor-temploma

A Marijinszkij parkban sétáló a Parlament épületével szemben néhány sátrat talál, az egyik előtt harangláb áll. A fősátorban templom van, ahol istentiszteleteket tartanak, belépve télen is meleg fogadja a látogatót, vaskályha fűti, vígan eregetve füstjét a sátor tetején kivezetett kéményen keresztül. A sátor-templom előtt felirat hírdeti -- Alekszander Nyevszkij temploma. A melléksátrak "kiszolgáló" helyiségek, itt alszanak a templomban Oleg Otyeccel együtt dolgozók, a sátrak között farakások várják sorsuk beteljesülését, kis dúcban galambok fészkelnek. Nyáron virágok és apró veteményeskert nyílnak a sátrak körül.

Oleg otyecet 6 éve fosztották meg templomától a ternopoli megyében, valójában tiltakozásul állította sátor-templomát a Parlament elé, hadd lássák a nap mint nap erre haladó képvielők és járókelők. Az Otyec minden tüntetők atyja, egyházi ünnepek napjain és tüntetésekkor megszólalnak harangjai is.

A sátor-templom felállítása után később kapta az Alekszander Nyevszkij nevet, utalva a Marijinszkij park szélén, a Lipszkaja utcával valaha szemben álló templomra, amelyet a '30-as évek ateista mozgalmában bontottak el. A templom valahol ott állt, ahol Vatutyin tábornokot eltemették és sírja felett a szobrot emelték. A templomot a Lipkiben élők kérésére építették a 19.sz. vége felé, mert a közelben nem volt, a Lavráig kellett menni, ha imádkozni akartak. A városi tanács ki is utalta részükre a telket 1881, egyből hozzátéve, h pénzt nem tud biztosítani építésére. Nyikolajev, az itteni Lipki kerület lakosaként ingyen készítette a terveket, bizánci stílusú épületet, amely felépítésére 1888-ra összegyűlt a szükséges pénz. Sajnos az elbontás után semmi nem maradt belőle, a téglákat más építkezésen felhasználták, a templom belsőt díszítő ikonoknak nyoma veszett.

Az utóbbi években Kijevben és Ukrajnában nagyon sok régi templomot építettek vissza, folyamatos vita folyik, h helyreállítsák-e eredeti helyén a Nyevszkij templomot. Remélem, sikerül helyes kompromisszumot találniok, figyelembevéve a park adottságait és az itt eltemetettek nyugalmát.

2 megjegyzés:

Zsotza írta...

Tisztelem a pap kitartását! Bárcsak sikerülne jó megoldást találni! Köszönöm a postot!

Noé írta...

Szívesen találkoznék a PAPPAL, megint sajnálom, hogy nem tudok ukránul, és nem tudok elbeszélgetni VELE!