2011. március 14., hétfő

Mariinszkij park kilátója

A Mariinszkij park Parlament, sátor-templom és Mariinszkij palota előtti sétánya kiöblösödő kilátótérben ér véget. Innen nézhet le a nyájas levegőző a Dnyeper folyó feletti dombokra, a folyóra és a folyón túl húzódó alvó kerületekre -- Kijev végtelen lakótelepeinek nagy része a Dnyeper bal partján található.

A mostani köztársasági elnök Kijev mellett lakik, maga a hely szent múltú, ott állt egykor a Mezsigorjei kolostor. Persze onnan naponta Kijevbe jutni izgalmas gyakorlat, amikor az elnök utazik, 20-30-50 percre lezárják a rakparti utat, a Podolból az elnöki iroda felé vezető utakat, ez voltaképp az északi bevezető főútvonalak jó része. Dugóban várják a reggeli boldog autózók, h a konvoj végre elhaladjon.

Tavaly felmerült a gondolat, h a köztársasági elnök beköltözik a Zaksz villába, így a lezárások nagyon rövid szakaszt érintetének, 5 perces közlekedéssel elérheti munkahelyét (gyalog talán 8 percig tartana). Napokon keresztül tárgyalta a sajtó, de az átköltözésből végül semmi nem lett. Hanem röviddel ezután a Dnyeper feletti dombokon, a Mariinszkij park kilátója alatt építkezés kezdődött. Először azt hittem, újabb folyóra néző lakóház van alakulóban, aztán kiderült, h nem -- hanem a köztársasági elnök úr helikopáter-leszálló pályáját építik, meg ehhez kapcsolódó valami alagutat.

Mert így csúcsforgalomban is hamar ideérhet, v. innen villámgyorsan eltávozhat, és még dugót sem okoz. Ez jó.

A kilátásnak persze annyi.

2 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Lehet, a kovetkezo narancsos forradalomra keszul...

Noé írta...

:)
Amúgy volt olyan ismerősünk, aki pont ezek az útlezárások miatt költözött ki egy szállodából, mert órákig tartott a megközelítése.