2011. január 15., szombat

majdnem Muralissimo -- Kijev látképe a Tyimosenko marsal utca kazánháza falán

Ez a falirajz nem a Muralissimo terméke, jó 4 évvel ezelőtt született, az egyik legjobb modern mural ma Kijevben. Kijev 3,5 milliós megapolisz, a történelmi városközpontot alvó-, v.  lakónegyedek veszik körbe, magas házak erdején át széles sugárutak vezetnek a lakótelepekre és utak spriccelnek szét a hangyaboly házai között. A hatalmas lakónegyedekből metrójáratok, azon belül marsrutkák (iránytaxiként működő minibuszok, v. kisebb autóbuszok) viszik és ontják a népeket otthonukból a vmilyen megállóig, aztán vmelyik közösségi közlekedési eszközzel a munkahelyükre. Sokan autóznak, reggel és este világító folyam a munkábajárók vonulási útja a városon.

Az egyik ilyen viszonylag új lakónegyed Kijev északi részén, a Dnyeper jobb partján, a Podol felett Obolony kerület. 1975 óta fejlesztik, vannak különösen elegáns és szép részei a folyó partján, meg persze hanyagolhatóbbak is beljebb. Obolony területe kb. akkora, mint Budapest XVI-XVII-XVIII. kerületei együttvéve, csak másfélszer annyi lakossal. Obolonyban található a Tyimosenko marsal utca, amit Szemjon Konsztantyinovics Tyimosenko II.VH-s hadvezérről neveztek el, itt a wikin angolul lehet olvasni róla (klikk). Az utca 13A házszáma alatt magas épületek vesznek körbe nagyobb udvart, az épületet a scyscraper.com (klikk) is jegyzi.

Az itt lakók örömére és nagy szerencséjére Jurij Himics, ukrán festőművész él az egyik házban, aki az udvar kazánházának ronda falát gondolta feldobni Kijev panorámaképével. A helyiek és édesapja tiszteletére festette még 2006-ban ezt a 20 méteres képet. A kijevi dombokon megjelennek a város főbb nevezetességei, a Vidubickij kolostor, Szófia székesegyház, Szt.Mihály templom, Pecserszkaja Lavra, Haza-Anyácska emlékmű. Pár híd: a Dnyeper folyó feletti Gyalogos-híd, a Metró-híd, sellők és vizitündérek uszkálnak alattuk, felettük Kijev védőszentje, Mihály arkangyal őrködik. Látjuk a Parlament zászlós kupoláját, az orosz-ukrán barátság emlékmű ívelő szivárványát, Szt.András templomot, a Podolt Felsővárossal összekötő siklóvasutat, Majdant, Kijev főterét, Hmelnyickij lovasszobrát, kijevi villamost és persze az új lakótelepeket.

Az új lakónegyedekben megfestette mindenekelőtt a Tyimosenko marsal utca 13/A házát, hozzá a helyi folklór népeit, a ház előtt söprögető Alekszander Szemjonovics gondnok bácsival, a kutyát sétáltató úr, Vlagyimir Szkavronszkij szintén az udvarban lakó művész, az utcán babakocsit toló ifjú pár pedig maga a festő és felesége kislányukkal, a kerékpáros fiatalember arcában is saját magát rajzolta meg. És hogy kerül ide a Kijevenergo fehér szervízbusza? Hát övék a kazánház...

Még több képet nézegethettek a témában Vivien kijevi fotóblogján, a "Kijev dióhéjban" bejegyzésnél (klikk)!

3 megjegyzés:

Vivien írta...

információk tárháza a blogod - nagyon szeretem :-)

ribizlifozelek írta...

Irigylem ezeket a falfestmenyeket es szeretem a leirasaidat.

Csilla írta...

Hát, ez csudaszép lehet! És ott nincsenek falfirkák, meg ilyenek? Nem teszik tönkre? Vagy megbecsülik ezt a nagy munkát az emberek? Ez szuper lenne mindenhol! Itt csak magasan láttam ilyen rajzolt képeket, mert jön valaki és ráfest valami kriksz-kraksz szörnyedvényt. De ez szép!