2011. január 21., péntek

Boriszpoli repülőtér - update

Bővebben írok még ma - Pestről...addig menjen itt 1 fénykép a boriszpoli repülőtér "B" terminálja indulási oldalának büféjéről...

Ooops, látom, tetszett a kép, mire Kijevből Pestre hazaértem, 4 comment is érkezett! Innen folytatnám mindjárt a válaszokkal, nem tudom mi a kapcsolat a whiskey és a többszöri magyar nyelvű jó étvágyat kívánság között. Erről talán csak annyit gondolok, h aki iszik, az meg is éhezik. Ezt Ukrajnában különösen jól tudják, mert ők nem isznak "katona" nélkül. Tudjátok, arra a "katonára" gondolok, amit gyerekként hamiként kis falatka képében kaptuk pl. a nagyitól. Az alkoholizálásról majd máskor beszéljünk, Ukrajnában többen profi szinten művelik, ha isznak, előtte az alkoholnak "megágyaznak", és miközben nem keveset isznak, folyamatosan esznek. Ez tényleg megér majd 1 részletesebb eszmefuttatást.

Visszatérve a Borispol (oroszul hívják így, ukrán neve Borispyl) repülőtér "B" terminál indulási oldalának büféjére -- ez zsír új, kb. 2 hete nyithatták meg, egyáltalán nem magyar konyha, hanem szokásos reptéri vegyes, kicsit ukrán, kicsit nemzetközi, meg picit szusizó. A képet egyébként múlt péntek reggel lőttem, egyrészt meglepett, h megnyílt 1 új büfé, másrészt a piros alapon nagybetűs magyar nyelvű jó étvágyat kívánság! Azon túlmenően, h nagyon örülök, ha magyar nyelvű, v. Magyarországgal kapcsolatos dolgokra találok külföldön, nem tudok különösebb magyar forgalomról Kijev boriszpoli repülőterén. Vagyunk néhányan akik a városban dolgozunk, magyar cégeknek, v. multiknak, de ilyesmi másutt is előfordul és nagyobb létszámmal. Kisebb transzfer forgalom van a reptéren, magyar utazók is szeretik az Aerosvit ukrán légitársaság thaiföldi és indiai járatait, ezekre itt lehet átszállni, a turisták kedvéért szoktam időnként a reptérrel foglalkozni.

A 2012. Euro futballbajnokság rendezése kapcsán felgyorsultak a felújítási munkálatok a repülőtéren. A városba vezető utat elterelték, annyi minden épül a környéken, parkolók, szállodák, kiszolgáló épületek. Első etápként a "B" terminált (amely a külföldről érkező forgalmat hozza és viszi) bővítették ki, a belső utasteret megnövelték, újabb "csápokat" és kapukat létesítettek, majd kiszélesítették a bejárati és kijárati utastereket, odakerült néhány üzletecske, meg büfé -- így az is, amit a képen láttok.

Új terminált nyitottak, az "F" nevűt, ahová ma már a másik ukrán légitársaság, az osztrák, francia, brit, holland, olasz, grúz, észt, finn, WizzAir és még jó pár kisebb légitársaságok járatai érkeznek és indulnak. Tágas, modern, a repülők a placcra érkeznek, ahonnan busszal hozzák be az utasokat, a terminál 5 perces sétával elérhető a többi terminálról.

A régi, "B" terminál szervezettségén is javítottak. Még ősszel bevezették az osztott, v. szelektált útlevél ellenőrzést az érkezésnél. 3 pult kategóriát alakítottak ki: ukrán állampolgároknak (Ukrainian citizens), vízummal rendelkező külföldiek (Visa) és vízummentes külföldiek (No Visa), értelemszerűen nekünk magyaroknak a "No Visa" sorok valamelyikébe kell beállnunk, mert annak ellenére, h újabb terminál nyílt és kicsit jobb a helyzet, nem olyan túlzsúfolt, mint volt -- azért sorbanállás még mindig van. Ha nincs nyitva "No Visa" útlevélellenőrző pont, azt tanácsolom, hogy az ukrán sorba álljunk be, mert az gyorsabban halad.

Indulásnál, ha ettünk valamit a "Jó étvágyat" feliratú büfében és túlestünk a check-in procedurán, a felső szinten haladunk tovább. A magyar és más országok gyakorlatához képest fordított módon közelítik meg a kérdést, először van biztonsági ellenőrzés, majd ezt követően útlevélvizsgálat. Új, személyeket átvilágító kapukat szereltek fel, amelyek kör alakú, mozgó üvegajtóval ellátott biztonsági ellenőrző pontok, az ember középre beáll feltartott karokkal, az ajtó körbeszalad és a biztonsági ellenőr kis képernyőjén képet kap arról, h mi mindent rejtegetünk testünkön. A biztonsági ellenőrzés után mehetünk az útlevélellenőrzéshez, ahol 2 kategória van: ukrán és külföldi polgároknak.

Ezt követően az utasváróba érünk, amely már most kibővített, de bizonyos részein még folyik a munka, ezek elzártak a halandóktól. 2 büfé van bent, innivalót venni OK, egyébként felejtős. Több kisebb duty-free üzlet is van, elég széles a választék, főleg női pipere-és illatszerből, vásárlás előtt meg kell győződni a termék áráról. Mellékelek 1 képet, kicsi furfang, az apró gyöngy-fülbevaló dobozán kívülről volt 1 ár, Eur 29, a pénztárnál a dobozka külső burkát lehúzták és alatta volt 1 másik ár, Eur 47. Ügyes...


A kijevi boriszpoli repülőtérnek 3 nyelvű web-oldala van, ennek címe: http://www.kbp.com.ua/

6 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Tetszik :)
A whisky folyekony kenyer es enni kell.

Zsotza írta...

Többször is feliratozva magyarul: "Jó étvágyat"-ez szimpatikus!

Névtelen írta...

Ez egy magyar étterem a reptéren? Vagy miért van többször is, nagy betűkkel kiírva a "Jó étvágyat!" ?

Csilla írta...

Igen, nekem is az jutott eszembe, hogy mi a kapcsolat a whisky és a többszöri magyar felirat között. Na, majd ha megérkeztél ird meg, persze lehet semmi, egyszerüen igy alakult. Vagy nagyobb ott a magyar forgalom?

Csilla írta...

Köszönjük a magyarázatot! Látod, mindenki megörült, hogy valami magyar vonatkozása van biztos, de nem baj, igy is jó!

Remélem elkészülnek a létesitmények, mert nemrég olvastam, hogy mekkora lemaradások vannak ahhoz képest, hogy mikor lesz a bajnokság.

Vivien írta...

egy bajom van a felújítással: lezárták a 8-as kaput, ahol eddig volt a csápos boarding, és most egy másik kaputól buszozni kellett :-(
de már kíváncsian várom a végeredményt :-)
én most Kijevbe visszaérve az ukrán állampolgáros sorba álltam (bár volt nyitva más is), de szerencsére nem hajtottak el :-)