2010. december 10., péntek

"neves" villák és házak Kijevben - "Síró Özvegy"

Kijevben számos érdekes és különleges villa található, "neves"-ek, mert mindegyiknek régóta meghonosodott neve van és nevezetesek,  különleges megjelenésük, stílusuk miatt. Természetesen történetek és legendák kapcsolódnak hozzájuk. Kettőről már volt szó korábban, az egyik az "Állatos Ház" (Gorogyeckij háza) a Bankovszkaja utcában, a másik az András lejtőn Oroszlánszívű Richárd vára. A "Síró özvegy" háza a Luteranszkajan található, pár lépésnyire Gorogyeckij villától.

A ház különlegessége a főhomlokzat tetején látható lapos dombormű, szép, szomorú női arc, medúzával keretezve. Esős időben arcán végigcsordulnak a könnyek - innen a név - síró özvegy. Azt mondják, hogy a tetőn a relief felett kis gyűjtőtartály található, ahonnan a felgyülemlett csapadék az arcra folyik. A ház 2 homlokzatát labradorit, szürke gránit és műkő borítja, az oldalsó falakat tégla és kerámia fedi, szép, geometrikus mintázatú, szürke kerítés futja körbe és hasonló vaskapu zárja le.


Ezt a házat is az "aranykorban", a 20.sz. elején, 1907-ben építették egy poltavai kereskedő, Szergej Arsavin megrendelésére, monogramja betűi összeölelkeznek az épület jobb oldali erkélye fölött (СА). A kor egyik népszerű építésze, Eduard Bradtman, modern stílusban készítette a villát, egyébként ő tervezte a lenti kis téren álló színházat (Ukrán Dráma - Ivan Franko) is. A kereskedőnek nem kevés pénzébe került a házacska, miután elkészült, a költségek fedezése miatt ki kellett adnia az épület 1ső emeletét adósságai törlesztésére. A villához kapcsolódó egyik monda szerint gazdag ember özvegye építtette volna férje emlékére. Másik történet a despota férj mellett boldogtalan szerelemben élő feleségről szól... ezek kis színesek, valójában maga a kereskedő élt itt feleségével és 4 gyermekével a földszinti részben egészen 1913-ig. Akkor a villa egy kijevi kereskedőhoz került, 1918-ban államosították, a párt külföldi szekciója használta egy darabig, laktak itt politikusok (pl. Ny. Podgornij), ma is állami célokat szolgál, vendégház, delegációk, küldöttségek szállnak meg benne.

3 megjegyzés:

Vivien írta...

A múltkor megnéztük, tényleg jópofa.

Noé írta...

Nagyon érdekes sztorik. Azt hiszem, ma a legendák napja van.:) Kezdek borzongani ettől.:) Remélem közben nem ütök megint félre, mint az előző hozzászólásomban.
Noé:)

ribizlifozelek írta...

Gyonyoruek ezek a hazak!