2010. december 17., péntek

"neves" villák és házak Kijevben: a "macskás" ház

Babus ittjártakor véletlenül bukkantunk erre a házra. Mivel előző nap Podolon, az Olivjében, ahol ebédeltünk, elfogyott a creme-brulee, :(, gondoltam 1 kicsi francia étteremben majd bepótoljuk. Igy jutottunk a Gogolszkaja utcába, (zárójelben jegyzem megy, h az éttermet az válassza, aki palacsinta-rajongó, mert egyébiránt felejtős és brulee sem volt), hanem a mellette lévő ház igen érdekes.

Ez a ház is jó példája a kijevi aranykornak, a 19.sz. vége, 20.sz. elejéről, amikor a tulajdonosok építkezési lázban többemeletes házaikat véletlenszerű kaotikus rendben építtették Kijevben, a városközpontban, annak akkori határain, vagy lent a Podolban, egymás után számos kőház nőtt ki, egyébként pedig még mindig a faházak uralták a terepet. A felépült bankok, irodák, szállodák, bérházak karaktere, stílusa, anyaga, homlokzatainak színe meglehetősen különbözött és a tulajdonos (építtető) a társadalomban elfoglalt helye, ízlése és pénztárcája függvényében alakult.

A kijevi épületeken keverednek a klasszikus, gótikus, romantikus, bizánci, reneszánsz elemek, a "kitűnés" vágyától vezéreltetve a házak színes homlokzatait gazdagon díszítették, szobrokkal, domborművekkel csinosították, az épületeken keretezett ablakok, különleges erkélyek, balkonok, sok-sok kovácsoltvas, körbefutó konzolok, szegők, stukkók, rozetták, stb. változatos világa jelent meg.

A "macskás ház" egyszerű bérháznak épült, asszimetrikus homlokzattal, szép kis stílus-egyveleg: alapvetően modern keveredik neogótikus és neoromantikus elemekkel, kicsi középkor, 1 csepp orosz klasszicizmus és a homlokzaton rengeteg dekoráció: sok fantasztikus szörny, állatok, misztikus darabok, no meg a macskák! A második szinten körbefutó baglyok a bölcsességet szimbolizálják, a macskák pedig rossz szellemektől védenek meg.

2 megjegyzés:

Vivien írta...

Ezt a házat én már rég kinéztem magamnak az útikönyvben, de még nem jutottunk el ide... Talán a hétvégén :-)

ribizlifozelek írta...

A macskak remelhetoeg az egerektol is vedenek.

Nagyon szep epulet.