2010. december 30., csütörtök

Kiev Muralissimo fesztivál - update


Itt írtam korábban a Kijevben Muralissimo néven indított street-art fesztiválról, az elkövetkező néhány post-ban csatolok pár képet az elmúlt hónapok érdekes alkotásairól. Olivier 2Shy francia graffiti művész, aki évek óta Belgiumban él - az első meghívottak között dolgozhatott a belvárosi Gogolovszkaja utca egyik házának tűzfalán. Maga a ház rossz állapotú épület, több, mint 100 éves... igazán szüksége volt arra, h valami feldobja! A falikép M.C.Escher optikai illúzióit eleveníti fel, lehetetlen perspektíváit, sehová nem vezető lépcsőit ötvözi a mai computer játékok grafikai elemeivel. 2Shy 3 napon keresztül dolgozott folyamatosan, nappal, éjjel és esőben, spray-fújásos technikával - 80-90 doboz festék fogyott el.


A másik hatalmas "mural" a Zlatousztovszkaja utcában található, a szintén francia, Remed művésznév alatt dolgozó Guillaume Alby műve. Ez a kép 2 kijevi nevezetes látnivaló, a Haza-Anyácska és Kijev alapítói emlékműveinek harsány színekkel megvalósított újraértelmezése. A Kijev alapításáról szóló legenda Dnyeperen hajózó csónakjában itt-és-most Haza-Anyácska (родина Мать) trónol kardjával az egykori városalapító testvérbátyjak húga, Libigy képében. Az egybefonódó nap és hold az öröklétet jelképezik, a szem - a jövőt, a hullámokon úszó csónak pedig magát az életet... Remed 40 ballon színes és 15 l fehér festéket használt fel 4 napos munkája során.  

4 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Nagyon szeretem a falfestmenyeket es mindketto nagyon jo.

Vivien írta...

A második épületet én is lefotóztam - most már legalább a sztorit is ismerem :-)
Az első festmény is nagyon jó - azt is meglátogatom :-)
És kíváncsian várom a többit!

Csilla írta...

Nálunk is vannak óriási festmények a falakon. Persze olyankor nincs nálam fényképező. De meglepő módon bárhol előbukkanhat ilyen mü, még akár a legkisebb utcában is. És óriásiak. Némelyik hasonlit az itt közkedvelt képregényekhez.

Manka írta...

Én is nagy rajongójuk vagyok :) Köszi a képeket!