2010. október 23., szombat

Kiev Muralissimo fesztivál

Kijevben 2 napja indították útjára a street art irányzathoz tartozó graffiti fesztivált Kiev-Muralissimo néven. A nevet a mura=fal és bravissimo szavak összevonásaként kapta, egyben utalás is arra, hogy a murális művészetek különböző alkotásai jelennek majd meg: köztéri, falra festett nagyméretű látványképek, freskók, graffitik formájában. A képeket ukrán és külföldi művészek készítik, erre a célra a városi önkormányzat már kijelölte 13 ház külső falfelületét, aluljárót és kerítésfalakat - ezeket fogják szebbé, kedvesebbé varázsolni 2012-re. Ez a 2012-es kezdi misztikus számmá válni, ugye majd ekkor rendezi a 14. futball EB-t Ukrajna és Lengyelország közösen, melynek döntője Kijevben lesz. A fesztivált a német és francia nagykövetségek, valamint a kijevi Francia Kultúrális Központ támogatják.

A beharangozó után ma a Lavra melletti utcácskához vettem utamat, gondoltam megnézem, hol tartanak. Ez a fesztivál kick-off kicsit ukránosra sikerült, van fesztivál, meg nincs is, leginkább még nem látogatható. Az utcácska dugig volt a Lavra hátsó kapujánál összetorlódott frissen egybekeltekkel, míg az ifjú párok bent a Lavrában fényképezkedtek, kint a násznép múlatta hangosan az időt nem kevés pezsgő kíséretében. Az utcába betérve (Lavra utca) egyből látszik a szép, nagy falfestmény, ez az udvar, a körbefutó kerítés és a házak a Lavrához tartozó külső gazdasági épületek. Úgy másfél éve sétáltunk egyszer errefelé, itt, a mai Pecserszknek nevezett kijevi városrészben volt a vlagyimiri Kijev melletti Beresztovo falu, itt áll ma is a Beresztovoi Megváltó Temploma - kicsi, tömör-falas, bizánci stílusban, a Lavra egyik külső temploma, Jurij Dolgorukij, Moszkva megalapítójának nyugvóhelye. Emlékszem, akkoriban készítettem pár képet a templomról és a környező kerítés graffitijeiről - ha megtalálom őket, felteszem. Mostanra a kerítést világos színnel lealapozták, biztosan ide is kerül majd újabb kép. A kerítésen bekukucskálva látható, hogy az udvarban körbefutó falakon dolgoznak, rövidebb szóváltás után sem engedett be az őr, mert most nincs rendezvény... Próbálkoztam, hogy a street-art élvezéséhez nem szükséges szervezett idegenvezetés, hajthatatlan volt, meg bevetette a lelki terrort - "menjen el, jobb magának, ha kirúgnak az állásomból, 2 gyerekem van", na, ez az amit nem bírok, egyszerre önt el a szánalom és düh, így feladtam - mondanom sem kell, h miközben ez az épületes párbeszéd folyt, mások ki-be járkáltak... Sebaj, majd figyelek, mikor jelenik meg újabb kép, megnézem. Az idő szép volt, jót sétáltam -- sőt, a tett színterére autóval mentem, mert mostanában már vezetek is Kijevben!

2 megjegyzés:

Noé írta...

Hűűűű, ez nagyon jó. És nagyon kár, hogy állandóan gyanakodnak, emiatt nem tudtad megnézni. Biztos valami rosszban sántikálsz.:) Ezt a hozzáállást mi is ismejük.:)
Mikor készül el, mert mi is szívesen megnéznénk.:)

Observer írta...

Szia Noémi, jó reggelt! A fesztivál folyamatos lesz az elkövetkező 2 évben, a Lavra melletti területet biztosan "megművelik", majd igyekszem kideríteni, merre festenek még.