2010. október 26., kedd

Harkov, Gogol, Csicsikov

Tavaly többször is eszembe jutott, írni kéne a Gogol bicentenárium kapcsán. Gogol ukrán író, aki műveit orosz nyelven írta - persze könnyen lehetséges, erről egy orosz másképp vélekedne... Az tény, hogy Gogol a poltava-megyei (akkoriban Poltavai kormányzóság) Szorocsinci faluban született, sokat írt az ukrán falvakról, parasztokról, ukrán és orosz földesurakról, kíméletlenül valóságábrázoló művei hol mulatságosak, keserűek, nagyon kritikusak és megbocsátóak egyszerre. Könyveit olvasva, darabjait nézve gyakran jutott eszembe, hogy az eltelt 200 év alatt olyan sok minden azért nem változott errefelé (az árnyékképen Csicsikov alakja a szállodai shower cap dobozáról).

Szorocsinciben 2006-ban jártam, nagyon régóta rendezik ott a híres Szorocsinci vásárt (lásd Gogol Szorocsinci vásár c. novelláját az Esték egy gyikánykai tanyán c. novellásgyűjteményből), ezen alkalomból szerencsésen meglátogattuk a Szorocsinci faluban lévő Gogol múzeumot is, nagyon tetszett nekünk, sőt eljutottunk még a közelben lévő Gyikánykára is, ahol életem eddigi legjobb húsos varényikijét ettem. Poltavscsina (poltavai járás) tényleg szép vidék, zsíros föld, zöld mezők, dombok, poros falvak, sorvadó városkák, néha egy-egy kolostor, monostor csak úgy benne a nagy semmiségben. Az útmenti fogadókban megannyi ukrán menyecske, számos gogol-külsejű verselős-dalos pasi szórakoztatja a népeket, sok-sok részlettel az ominózus novellagyűjteményből. És bár tavalyelőtt láttuk a Revizort az Orosz Dráma Színházában (moszkvai előadás volt Kijevben), majd idén Moszkvában a Majakovszkij Színházban megnéztük a Hogyan veszett össze Ivan Ivanovics Ivan Nyikiforoviccsal c. komédiát - annyira jó, és annyira ukrán történet -, most volt a Háztűznéző a békéscsabaiak előadásában itt Kijevben, számos Gogol mű, nem beszélve a tavalyi új Tarasz Bulba filmről, valahogy mégsem került sor arra a post-ra Gogolról.

Az aztán álmomban sem jutott volna eszembe, hogy létezik hely, ahol Csicsikovról, Gogol Holt lelkek c. művének főhőséről neveznek el egy szállodát - ez pedig különös módon Harkovban van. Harkov Ukrajna 2. legnagyobb városa, Harkov megye központja, ami pedig Poltava megyével szomszédos. Honnan jött az ötlet - nem tudom, hiszen az sem ismert, járt-e egyáltalán Gogol Harkovban, mégis egy szálloda Harkov történelmi központjában, természetesen a Gogol utcában, valahogy Csicsikovnak keresztelődött. Képzeljetek el egy szállodát, amit Csicsikov Hotelnek (klikk rá, ők angolosan Chichikovnak írják át) hívnak, ahol az étterem Csicsikov Restaurant és a szobában, az ágy melletti éjjeliszekrényen biblia helyett Gogol Holt lelkek és Revizor kötete fekszik. A szoba és folyosó falait a műhöz készült 18.sz.-i metszetek, illusztrációk másolatai díszítik és Csicsikov alakja látható az összes szállodai kelléken (lsd 1ső kis árnyékkép). Az étteremhez vezető lépcsőfordulóban az ő olajképe lóg a falon, előtte finom, eredeti csillár (erről a régi kijevi lakás Babussal készített karácsonyi lámpánk jutott eszembe), habos függöny az ablakon, amely mögött a komor-ronda-téglás házak sejlenek fel. Hogy ez nyomasztó-e? Egyáltalán nem, ezzel indult találkozásom Harkovval - amiről majd ezután mesélek (előre is elnézést a képek minőségéért, csak telefon volt nálam a fényképezéshez).

2 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Csicsikov szalloda? Nagyon tetszik...
Es mi tortenik ott, ha revizio van? :)

Noé írta...

Nagyon tetszik ez a bejegyzésed. Azt hiszem, a helyiek nagyon szeretik a művészeteket, a kultúrát. Viszont nem elég szeretni, terjeszteni is kell, sőt tanítani! Miért van hogy Kijevben 7 éves kor alatt nem mehet be egy gyerek komoly zenei koncertre??????
Lassan három éve vagyunk itt, és a gyerekeim életéből totál kimaradna a kultúra, ha mi valahogy internet, DVD és egyebek segítségével nem próbálnánk pótolni. De egy előzenei előadást nem tudok rögtönözni. Ez nekem különös szívfájdalmam.