2010. október 29., péntek

Harkov - 2.

Tányával a sétát a plosagy Arhityektorov (Építészek tere) kezdtük, szerelmesek kedvenc parkja, középen nekik szentelt szökőkutas szoborral, tavaly, meg idén itt állították fel Harkov 7 csodájának, értsd alatta, legkedveltebb épületének fehér márványból készült miniatűrjeit. Kocka dobogókon állnak, üveg alatt, szerintem rettenetesen ízléstelenek, rondák, de kétségkívül hasznosak, ha az ember gyorsan szeretné sorravenni a helyi nevezetességeket. Az utóbbi években Ukrajnában nagy divat a köznéppel megszavaztatni, mit is kedvelnek legjobban, pl. 2007-ben meghatározták Ukrajna 7 csodáját, idén Harkovban internetes szavazással választották ki a 7 legfontosabb látnivalót.

Ezek közé bekerült Harkov 3 csodaszép temploma, ha az ember felmegy az Unyiverszityetszkaja (Egyetemi) dombra, nagy háromszögen belül mindjárt láthatja mind a hármat. A középkori időkben ezen a dombon állt a harkovi erőd, kozákok építették földből-fából, az őrvidék részeként védték ezt a határvonalat. A vár része volt a valamikori fa templom, amely helyén áll ma az Uszpenszkij (Mária elszenderülése) templom, orosz barokk épület a 18.sz.-ból. Harangtornya a korabeli Harkov legmagasabb épülete, érdekes, pravoszlávokra egyáltalán nem jellemzően orgona van benne, így ma az istentiszteletek mellett orgona és kamarazenei koncerteket is tartanak ott. Az erődnek már nyoma sincs, a domb tetején park, ha előre nézünk a Lopany folyót és mögötte a Blagovescsenszkij (Angyali Üdvözlet) templomot, jobbra pedig a Pokrovszkij (Istenanya oltalma) monostort láthatjuk. A Blagovescsenszkij bizánci stílusú, erősebb falak, zömökebb megjelenésű, keresztcsíkozással. A Pokrovszkij templom a 17.sz.-ban épült, Harkov legrégebbi temploma, szorosan összenőve a harangtoronnyal és a mellette lévő Ozerjanszkaja templommal - a szokásos ukrán barokk, nagyon szépen helyreállított.

A monostorral szemben lévő plosagy Konsztyitucijin (Alkotmány tér) érdekes szobor áll, a szovjet hatalom kikiáltásának emlékére emelték - a vicces harkoviak csak "öten viszik haza a hűtőgépet a zaciból" néven becézik. Az emlékmű mögött 2 tank, a baloldali angol gyártmány, Vrangel orosz hadserege használta még az I.VH körüli időkben, a másik a legendás T-34-es, amelyet Harkovban kezdtek gyártani, tervezője nem élte meg sikerét, a II.VH előtt meghalt. Ez az egész így együtt kissé szürrealisztikus, szovjet hatalomért emlékmű, mögötte a tankok, átmegyünk az úton és bent vagyunk a kolostorban, a térrel szemben pedig a híres harkovi építész, Beketov fenntmaradt és rendbehozott klasszicista épületei. Valahogy egész Harkovra ez jellemző: régi, szocreál és modern dolgok keverednek -- egész jól megférnek egymással.

A vallások tekintetében is hasonlóan toleránsak, a városban több egyház és annak templomai is jelen vannak, elsősorban pravoszlávok, muszlimok (4 mecset), katolikusok, zsidók, örmény egyház, vietnámi buddhisták temploma - kár, hogy mindezek meglátogatására idő hiányában nem került sor, remélem legközelebb.

Essen pár szó a borzasztókról is. A legrondább épületek között nálam a harkovi Operaház viszi pálmát, szürke betontömb, halvány kísérletet sem tettek ennek feloldására, sokkolószerűen taszító, egyszerűen nem hittem el, hogy ez az, ami. Azt mondják az akusztikája jól sikerült - legalább valami. Ez egy típusterv, hasonló szépséget építettek Vilniusban is, lehet, hogy arrafelé más kultúra lévén, többet hoztak ki belőle. Az Operával szemben áll a Zerkalnaja Sztruja emlékmű - szép park, az emlékmű nekem nem annyira. Láttam még a Sevcsenko szobrot, a harkoviak nagyon büszkék rá, jónak tartják, a kompozíció nem az esetem, a háborús-győzelmi-katona-forradalmár érzést kelti bennem, ami kevésbé megy költő-festő óriáshoz, mégha a függetlenné válás forradalmi gondolatait is forgatta fejében.

Összességében örülök, hogy legalább ennyire futotta, remélem lesz még alkalmam visszatérni - pl. élt és dolgozott itt az orosz festő, Repin, szép gyűjteménye van a városban, egy jó kis színház oroszul, a helyi új stadion, a Metalliszt fellegvára, számos vicces szobor -- lenne még merre menni. Legközelebb...

2 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Valahol van egy szovjet Harkov konyvem, az nem csinalt kedvet a varoshoz. De most mar szeretnem latni :)

Observer írta...

Nahát, Ribizlikém! 1 igazi őslelet, szovjet harkovi útikönyv? Érdekes, milyen lehetett akkor, 25-30 évvel ezelőtt, biztos másképp nézett ki. Tudod az ember ahogy jár ezekben az ukrán és orosz városokban, meglepő, h mennyi szépséges templom van, amelyek jó része régi. Általában megkérdem, h mi volt a templommal a szovjet időben. Tipikus válaszok: nem működött, egyéb módon hasznosították (ez már igen jó hír, mert nem robbantották fel...): leginkább raktár, katonasági célok, mint pl. laktanya, kórház, ateista múzeum, v csak simán bezárva. Azt is meg szoktam kérdezni, h változtattak-e akkoriban az épület külső megjelenésén és az esetek 1 részében a kupolákat levették, így egyáltalán nem volt feltűnő, h templomról van szó...