2010. szeptember 5., vasárnap

Ogyessza - szeptember 2., a város napja

Szeptember 2-án ünnepelte Ogyessza 216. születésnapját, a polgármesteri hivatal így a helyhatósági választások előtt igazán kitett magáért, nagyszerű fogadás, szabadtéri programok gyerekeknek, felnőtteknek, este 4 órás élő koncert számos ukrán és orosz nagyágyúval, olyan válogatásban, hogy az ogyesszaiak minden korosztályát kielégítse: Kobzon a '60+-ok örömére, a Tureckij Kórus mindenki kedvére, az óriási ovációval fogadott Dima Bilan, néhány kedvenc a szovjet és mai ukrán időkből, közülük is leginkább Taiszja Povalij, ukrán énekesnő. És persze a nagy-nagy tüzijáték. Színpad a Patyomkin lépcsővel szemben, a lépcsősor egy hullámzó, táncoló, éneklő nagy nézőtér, oldalán ácsolt tribünök a városi vendégeknek, kivetítők a lépcső fölötti Duke-szobornál, városszerte apró színpadok. Tömeg, tömeg és buli. Szeszelés most az utcákról hiányzik, idén Ukrajna-szerte megtiltották a köztéri alkoholizálást - így aztán vagy nem isznak, ami elő nem fordulhat, inkább papirzacskós, esetleg kólás-ásványvizes álcázással teszik.

Egyszóval, válságnak, vagy takarékosságnak tényleg semmi nyoma, mondom jó költségvetése lehet a városi önkormányzatnak, ha ilyen időkben minderre futja. Ismerőseim mosolyognak, nem úgy van az, mindezt a szponzorok állják. Szponzorból pedig több is van, hivatalos és nem hivatalos, az előbbiek rajta vannak a hirdetéseken, a névtelen utóbbiak sora a hosszabb, kb. úgy kerülnek a képbe, hogy a városi önkormányzat az adóhivatallal karöltve felhívja és megkéri, szponzoráljon valami aprócska dolgot a városi nap alkalmából szervezendő 1 hetes rendezvénysorozatból és az illető boldogan tesz eleget a felkérésnek. :) Ez ilyen ukrán sajátosság, nem fikáznám hosszasan a dolgot, a lényeg az, hogy Ukrajnában gyakran nem minden az, aminek látszik.

Hanem Ogyessza tavaly ősz óta tovább szépült, pár napra a vénasszonyok nyara is visszatért és a város megtelt, helyi, orosz és külföldi turisták sora, idén több tengerjáró turistahajó is beiktatta programjába az ogyesszai látogatást. A kávézók és éttermek teraszai full-ra járatottak, szállodák megteltek, a belvárosban a Deribaszovszkajan hömpölyög a tömeg, főleg fiatalok, rengeteg középiskolás, no és hosszúlábú lányok lépkednek tűsarkaikon, szépek, ápoltak, magabiztosak és jól öltözöttek, a helyi eleganciához hozzá nem szokottak azt gondolnák színházba készülnek, de nem igazán. Mindez külsőség, Ukrajnában szeretnek büszkélkedni létező és valótlan gazdagsággal, él egyfajta egészséges, meg "egészségtelen", nekünk szokatlan, túlzott magamutogatás.

Megérdemelt pár órát töltök szombaton a tengerparton 2 nehéz, azért esti programokkal tűzdelt munkanap után, хорошо живет на свете одессит, biztos el nem hinnétek, hogy a felvételek itt Ogyesszában, az árkádiai strandon készültek. A víz már hideg és a tenger erősen hullámzik, most így is szeretem, a nap és tenger igazi ajándék a kijevi visszaút előtt. Kijevben hűvös ősz van és ha ősz Gogolfest! Ma reggel lövök még 1 képet a balkonról, felhős ég, őszi fák - jövő héten másik lakásba költözöm.

2 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Nagyon tetszik Ogyessza.

A Patyomkin-lepcso tenyleg nem annyira monumentalis, mint a filmben?

Observer írta...

De, a Patyomkin-lépcső tényleg monumentális, a film fantasztikus felvételei ezt tovább fokozták. Ezen az oldalon http://lifeglobe.net/blogs/details?id=134 szuper képek vannak róla!