2010. szeptember 26., vasárnap

A hely, ahol lakom - átköltöztem

Tudom, írtam már 1 hasonló post-ot, de ez most másik lakás és a bejegyzés már egyes számban "szól". Ahogy jeleztem, szeptember elején új lakásba költöztünk, most visszatérve Kijevbe - itt lakok, többnyire egyedül. A lakás ugyanabban a kerületben található, ahol az előző, kicsit följebb, egy régi-régi főútvonal, az ulica Insztyitutszkaja mentén. Ez az út a kora-középkori Kijev városfalának Ljadszkije kapujánál kezdődött és a kijevi-pecserszki monostorig vezetett, a kijevi Felsővárost köti ösze kijevi Pecserszkkel. A Ljadszkije vorota (kapu) a mai Majdan Nyezalezsnosztyi területén állt, Pecsesrszk pedig a Dnyeper folyó mentén húzódó dombos terület, melynek része a Lipki (Hársfás) kerület. Az utat valaha Ivanovszki útnak nevezték, mostani nevét (Intézet utca) a 19.sz.-ban kapta, a Krescsatyikkal való kereszteződés mellett felépült nemesrangú leányok neveletésére szolgáló intézet után - ez az Институт благородтых девиц, vagy Felsőbb-rangú leányok nevelő intézete. 1919 után átnevezték, először Október 25-e, később Októberi forradalom utca lett (ул. Октябрьской революции), a forradalom előtt nevét, az Институтская-t 1993-ban kapta vissza. (a fotón kilátás a nappliból az Insztyitutszkaja felé)

A 20.sz. kezdetén az Insztyitutszkaja utca rendkívül népszerűvé vált az üzletemberek, bankárok, tőzsdézők körében, az utcában megjelentek a főbb bankok fiókjai, mindenekelőtt a Kijevi  Hitel Szövetkezet, az Udvari Bank, az Állami Kereskedelmi Bank irodája és az első helyi tőzsde épülete. Gazdag kereskedők lakóházai és elegáns bérházak álltak az utcában - ezek jó része az idők és háború során elpusztult. A II.VH után ezek helyén az új nomenklatúrának építettek lakóházakat, komoly kinézetű 5-6 emeletes házak, lift, tágas lépcsőházak, lépcsőházanként néhány lakás, emletenként 2, kényelmes belső enteriőrrel - szerencsés és kiválasztott volt, aki itt kapott lakást, és nem kommunalkában, vagyis társbérletben élt. (a képen kilátás a konyhából a belső udvarra)

Az Insztyitutszkaja ma is főűtvonal, a Krescsatyikot köti össze a Klovszkij lejtővel, ebben és a vele párhuzamos 2 utcában találhatóak a kormány, a parlament épületei, a parlamenti bizottságok irodái, minisztérium, Nemzeti Bank - afféle kormányzati negyed, minden utcasarokra jut 2 rendőr. Ez mindenképp emeli az itt lakók biztonságérzetét, meg segítség a gyakori útlezárásokban, ugyanis ha főbb politikusok, az államapparátus fő tisztségviselői közlekednek, régi jó szokás szerint az érintett utakat lezárják, hogy gyorsabban és biztonságosabban haladjanak.

A lakás nem nagy, de kényelmes, jól kialakított, 2 szobás, nappali-háló, előszobával egybeérő konyha, jól felszerelt, érdekesen felújított, mediterrán, gyarmati stílus keveredik az ukránok által kedvelt arany cirádákkal és tükrökkel. A bérbeadó tulajdonos belső enteriőrök tervezésével és bútorkereskedéssel foglalkozik, emellett néhány lakást is bérbead Kijevben, szakterülete az ázsiai antik és az olasz bútor - ez a lakáson is érezhető. A kilátás össze nem hasonlítható a régivel - olyan kis tér és ránéző balkon csak ott van Kijevben... Úgy gondolom, ez a kis lakás jól használható és élhető, a célnak mindenképp megfelel. (a képen a nappali ablak melletti sarka)

7 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Jo kis lakasnak tunik!
Legyen benne sok oromod!

Observer írta...

Köszönöm!

Noé írta...

Irigyellek a költözés miatt. Már nekünk is réges rég el kellett volna valamilyen jó kis csöndes, park melletti helyre költöznünk, főleg ahonnan gyalog lehet az iskolába járni, mivel a srácok sajna nagyon keveset mozognak. Szóval érezd jól magad az új helyen.:)

ORsi írta...

olyan érdekes így látni, ki hol lakik, milyen környezetben. itt is lehetne, ott is. mégis izgalmas;)

True írta...

Park, nyugalom - csak Budapesttől legyen elég távol:)

Observer írta...

Erre sokkal jobb lenne egy tengerpart - :), mostanában mindenütt sűrű, amióta magam v'ok Kijevben - kevésbé attraktív...

Döme írta...

Bocs, de a „kijevi-pecserszki monostor” elnevezés zagyvaság. Kijevo-Pecserszkaja Lavra azt jelenti: Kijevi Barlangkolostor. Pecserszk mint földrajzi név jóval későbbi: a monostorról kapta a nevét, nem pedig fordítva.