2010. szeptember 12., vasárnap

Gogolfest


Kijevben ma van az utolsó napja 4. Gogolfest nemzetközi fesztiválnak, a kortárs művészek találkozójának. Idén már 22 ország művészei vettek részt, 1 hete, szombaton igazi megashow-val nyitottak a Majdan Nyezalezsnosztyin. Múlt szombat este a spanyol La Fura dels Baus és az ukrán Dah színházak "Multiverse" performansza zajlott, a világ sokszínűségének és egységének szentelve. A produkciót több művészeti ág adta össze; pl. a zenét kifejezetten erre a célra írták és adták elő a DahaBraha zenészei. A DahaBraha (adni és kapni szó-mozaik ukránul) etno-káosz zenét játszó csapat, a Dah underground színház zenészeinek együttese. Sámánikus zenére mozgó amatőr és profi színészek, óriási, 5 szintes színpad előtt kifeszített átlátszó vásznon futó képsorok mögött elevenítették fel Ukrajna történelmét a tripoli időktől napjainkig. Az előadás közben akrobatikus elemekkel tűzdelt óriás-képek elevenedtek meg a Krescsatyikon, élő emberek alkotta háló, vagy mozgókép a levegőben, emberekkel mozgó óriáskerék, életre kelt óriásrobot - metarforák, amelyek az emberek alkotta közösség, a mozgás, körforgás és az emberi model megjelenítői. A produkció nemcsak azért volt fantasztikus, mert jóformán valamennyi művészeti ág megjelent: színház, színészek, mozgó-és álló képek, akrobatikus elemek, zene, mindez nagyon látványos megfogalmazásban, és mert közös produkció volt, a szereplők egy részét önkéntesek adták (pár hónbapja hírdetések alapján verbuválták őket). Volt akinek az arctalan emberekről mégiscsak Gogol ötlött eszébe és volt aki sajnálta, hogy a Krescsatyikon méltóságteljesen, lassan mozgó robot-ember nem mutat fityiszt a kijevi polgármester irodája felé. Az eseményről készült fotók közül az tetszik a legjobban, amely a nézősereget mutatja, amint az ember-háló kép felé fordulva mobiltelefonokkal próbálja rögzíteni a pillanatot.

A Gogolfest kortárs művészeti fesztivált Vladislav Troickij találta ki 2007-ben. Vlad a Dah színház művészeti vezetője, rendező, külföldön is dolgozik, több rendezése volt nálunk, Magyarországon is. A Gogolfest keretében ukrán és külföldi kortárs előadók kapnak lehetőséget műveik, művészetük bemutatására, közös gondolkodásra, előadások, performanszok, kiállítások, master-class-ok keretében. A rendezvények idén a Dovzsenko filmstúdió műtermeiben voltak.

Kedden a beregszászi Kárpátaljai Dramatikus Magyar Színház adta elő a Szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából c. epikus verses oratóriumot. Az előadás természetesen magyar nyelven ment, telt házas volt, pedig csak a nézők 10%-a érthette a szöveget, a többiek az előkészített script alapján követhették a mozgalmas eseményeket. Különleges előadás, Vidnyánszki Attila rendezésében -- mára a színház és a rendező is kétlaki, Beregszász mellett elsősorban Debrecen örülhet nekik. A kijevi előadást Vlad is megnézte, a műsor után  beszélgetni lehetett a rendezővel és partnereivel, szereplőkkel, közvetlen munkatársaival. Juhász Ferenc művét 6 évvel ezelőtt vitték színpadra, ennyi év elteltével újították fel, nagy-nagy örömöt jelentett számukra, hogy Törőcsik Mari ismét vállalkozott a feladatra. Nehéz és különleges darab, az örök téma boncolása, különleges, dinamikus színpadi képekkel, tagolt, ritmikus beszédű kórus a narrátor, a főszereplő, a fiú, Trill Zsolt remekel, de valójában ez az előadás egy csodálatos csapatmunka, különleges képek, dinamizmus, zene és szövegmondás jellemzi.

Törőcsik Mari (akit művésznő helyett Marinak illik szólítani), rendkívül közvetlen, barátságos, nyitott és energikus személyiség, szereti és akarja az újat -- ezért van ilyen formában, övezi ekkora szeretet a tisztelet mellett. Az egészség és az erő legyen vele, hogy többször láthassuk! 

1 megjegyzés:

Noé írta...

Tudod, hogy itt mit jelent a fityisz? Ha jól hallottam nem éppen olyan pajkos, gyerekes a jelentése, mint Magyarországon.:)
Minket minden estere figyelmeztettek amikor ide jöttünk, ha lehetséges ne mutogassuk.