2010. szeptember 27., hétfő

Az Ukrán Nemzeti Bank épülete

is az Insztyitutszkaja utcában van. A 20.sz. elején épült, költséghatékonysági és határidő tartási okokból rendesen megversenyeztették a tervezőket és a kivitelezőket is, az 1 emeletes épület 3 év alatt készült el. A bank feladatainak megnövekedése miatt majd 30 évvel később ráhúztak még 2 szintet, ugyanannak az építésznek a tervei alapján. Az eredmény önmagáért beszél, nemcsak, hogy nem látni a ráépítést, hanem kifejezetten emelt az épület megjelenésén. A 2 szintet folyamatosan rakták rá, előtte a vasszerkezetű tetőt nem bontották le, hanem 8 részbe vágva megemelték és amikor a pót-emeletek elkészültek, visszahelyezték rá. Az épületet elkészültekor a kor legjobb technikai vívmányaival látták el, elektromos áram, gőzfűtés, levegőcsere. Ez utóbbi 7 elektromos ventillátor segítségével történt és 1 apró figyelmesség: akkoriban úgy oldották meg, hogy a befúvó  szerkezet a friss levegőt a bank udvarán lévő rózsakertből vette, így a bank irodáiban rózsaillat áradt. Felújításkor kiderült, hogy a levegőztető-berendezés működőképes -- csakhát a rózsakert helyén ma garázs van, ma innen a levegőztetés egészen más lenne, mint 100 éve, más lenne az aroma...

Az ember az épületet elnézve inkább a velencei dózse palotájára asszociálna, mint a nemzet bankjára... A homlokzaton az észak-olasz gótikus stílus keveredik jótékonyan a korai firenzei reneszánsszal, márvány oszlopok, ornamentikus minták és a különböző szakmák jelennek meg a gazdag díszítéseken. Az épület tornyocskáit griffek tartják, ezeket a monda szerint megbabonázta az arany és a drágakő csillogása, ők az aranylelőhelyek legjobb őrzői. A homlokzat központi részét az elegáns bejárat adja, kisebb balkonos oszlopcsarnok kétoldalt csavaros oszlopos és apró erkélyes rizalitokkal övezve, az egész épületen díszes ablakok futnak végig a szegélyekkel elválasztott szinteken.

Szép épület, jól mutat itt az Insztyitutszkajan. Előtte gesztenye-és hársfák (elvégre Kijevben és a Lipkiben vagyunk). A kijevi gesztenyefákat becsapta a mostani időjárás, itt változatlanul 20-23 fok van, sokukon új zöld hajtás jelent meg és virágzásnak indultak, pedig a gesztenyefák leveleinek többsége már rendesen rozsdaszínt öltött magára. Az Ukrán Nemzeti Bankkal kapcsolatos mai hír pedig az, hogy betiltaná a januárig ideiglenesen felfüggesztett lakossági devizahitelezést, ez prudenciális megfontolásból tényleg frankó ötlet, valójában eső után köpönyeg, no és a jelenlegi ingatlanpiacnak végleg odatesz.

Nincsenek megjegyzések: