2010. augusztus 10., kedd

régen

jelentkeztem, többfelé jártunk, néhányról majd visszadatálva beszámolok.
Otthoni hosszú hétvége után érkeztem vissza Kijevbe. A ferihegyi repülőtérrel kapcsolatban annyit, hogy az utazó máris érzi a leminősítés következményeit. A nyári szabadságok és a fokozott ellenőrzés miatt sima hétköznapon (nem hétfő és nem péntek) is derekas sorok alakulnak ki, a check-in pultnál, az útlevél-ellenőrzésnél, a biztonsági ellenőrzés előtti sorokban, és magán az átvilágításon. A biztonsági ellenőrzés a korábbi tempóhoz képest jóval lassabb, a kézipoggyászok szalagra helyezésénél ismételve felteszik ugyanazokat a kérdéseket, az átvilágító gépnél kevés a személyzet, lassan halad, egy ember több feladatot is ellátva szaladgál a képernyő és a szalag vége között. Az ellenőrzés valóban szigorított. A redikülömet kiszűrték, várakoztam, amíg az előttem álló fiatalember kézibőröndjét ki-és bepakolták. Értsd alatta, a bőrönd 2 részét és zsebeit a biztonsági ellenőr szétkapta, egyenként kiszedte és átvizsgálta a ruhákat, pár cipőt a beletűrt zoknikkal, piperedolgokat, melyeket gondosan bezacskózott - minden egy külön dobozba került, majd a gondos ellenőrző kezek a kirakott holmikat visszatették a bőröndbe.

Kistáskámat azért szűrték ki, mert túlságosan tele volt, szerintem semmi különös, csupán az ingázó élet tartozékai. A zsebekből kikerültek a névkártyák, sajátok és másoké, 2 nagy kulcs-csomó -- 1 otthoni és 1 itteni, 2 útlevél (egyik megtelt, de kijevi regisztrációt tartalmazó, másik új, hogy legyen az ukránoknak hová stemplizniük), 2 pénztársa -- 1 otthoni, 1 itteni, ukrán diszkont-kártya gyűjtemény (majd erről egyszer külön), fényképezőgép, 2 mobil telefon (magyar és ukrán), blackberry, kézkrémek, rúzsok (ezek bezacskózásra kerültek), munkahelyi propuszk, számla és pár régi beszállókártya. Amíg a táskákat pakolják, a sor felgyűlik a szalagnál, ezt szereti az utazó.

Kijev elé érve már a levegőből látszik a város felett ülő szmog. Kijev fölött Vizsgorodnál ég a tőzegláp, napok óta küzdenek vele. Hőség van, 35 fok, a levegő párás, nehéz, enyhén égett füstszaggal telített. Múlt hétvégén 40-ről beszélnek, az időjárás meleg marad 20-ig. Kijevnek az a szerrencséje, hogy időnként elered az eső, előtte feltámad a szél, jótékonyan átszellőztetve a várost és a levegő kicsit kitisztul -- ettől lehet sétálni és kirándulni.

4 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

En mindig igyekszem uriemberkent nem feltunoen nezni, hogy mi mindent pakolnak ki mas taskajabol :)

Az enyembol foleg kutyacsemegek kerulnek elo ilyenkor, meg csokik es elektromos ketyerek.

Observer írta...

ooops, tényleg nem voltam úriember, nagyon ideges nő voltam, aki attól félt, h lekési járatát - majd legközelebb igyekszem :))

Csilla írta...

De jó, hogy irtál, már hiányoztál! Örülök, hogy minden rendben!

Arról nem is szólnak a hirek, hogy nálatok is füst van, csak mindig Moszkvát mondják, vagy én nem vagyok elég figyelmes? A városokban nálatok is hasonló a helyzet? Hozzátok érkezik valami kis felüdülés? Itt épp most kezdett el szakadni az eső, küldök egy pár órás zuhit! :)))

Observer írta...

Szia Csilla, nálunk még mindig nagyon meleg van, ma 36-39 fok volt, most estére kicsit befelhősödött. Kijev mellett ég a tőzegláp, állítólag máskor is volt ilyen, nem nagyon vannak beindulva a népek. Volt, ahol sikerült eloltani, volt, ahol nem, 2-3 m mélyen ég, csak az árasztásos módszer vezet sikerre? Nincs füst, majdnem minden nap van szél, amely kiszellőzteti a várost. Előfordul, h felhős éjszaka után reggel szmog van, vmi olyasmi szaggal a levegőben, mint ha tábortüzet leöntötték volna. Semmi vészes. :)