2010. augusztus 13., péntek

a Podolról

Az előbbi bejegyzés Szt.Illés temploma a Podol szélén fekszik Kijevben. A Podol Kijev egyik legrégebbi kerülete, a Dnyeper folyó és 4 halom veszi körbe (Sztarokijevszkaja, Zamkovaja, Scsekavica és Horevica hegyek -- e 2 utóbbi az alapító fivérek, Scsek és Horiv nevét viselik). Az András lejtő vezet le a Felsővárosból ide a Podolra - Alsóvárosba, vagy a Krescsatyikról a Jevropejszkaja térnél ereszkedhetünk le a Filharmónia mellett.

Már a Kijevi Rusz idején település állt itt, kézművesek, kereskedők lakták. A Pocsajna folyó Dnyepernél lévő torkolatánál kikötő volt vámházzal, innen vitt az út a folyón a varégektől a görögökig. A 13.sz.-i tatárjárás a kijevi Felsővárost teljesen elpusztította, így aztán Podol igazán jelentős szerepet kapott. Iparosok céhei működtek, fazekasok, takácsok, bőrösök, kovácsok, kereskedők, saját magisztrátusa lett. Különböző népek éltek együtt - oroszok, ukránok, lengyelek, örmények, tatárok, görögök, németek, zsidók. Éppen Podol kapta meg a Magdeburgi jogot, Podolban jelentek meg az első piacok, vásárok, az első gyógyszertár, malom, vízvezeték, egyetem: a Mogiljani Akadémia, villany, később villamos, hajótársaság, sikló és így tovább.
 
A Podol az évszázadokon át túlélte az ellenséges népek rablásait, árvizeket, több tűzvészt, 1811-ben praktikusan minden a tűz martalékává vált -- Podol sosem adta meg magát: mindig újjáépült, újjászületett, szebb lett, mint előtte, mert a Podol halhatatlan.

A Podol főtere a Kontraktovaja plosagy - kontraktusok (szerződések) tere, itt volt a piactér, kötötték az üzleteket, kontraktusokat, mondhatjuk ez volt a 18.sz.-ban a modern tőzsde elődje. A tér közepén hosszú fehér ház - Vendégfogadó áll - ma üzletek, éttermek, kávézók helye. Itt található Kijev régi vízvezetékének maradványa és kútja, Sámson szobor áll a rotunda alatt - legenda szerint, ha valaki iszik a forrásából, örökre Kijevben él majd. A térrel szemben a Mogiljani Akadémia, amelyet 1615-ben alapítottak, eredetileg egy kolostor része volt, ebből nőtte ki magát, praktikusan 30-80 évenként újabb emelettel, vagy épülettel bővítették - 1704-ben, 1740-ben, 1825-ben. Itt tanított Bulgakov professzor, az író, Mihail Bulgakov édesapja. A tér másik oldalán, az egyetemmel srégen szemben áll a régi tőzsde épülete, ahol egykor Liszt is fellépett, sok időt töltött errefelé, mert kedvese, Paulina, lengyel grófnő a mai Ukrajna területén élt.

A Kontraktovaja tér másik oldalán régi bizánci stílusú templom, (a Pirogoscsi Istenanya Elszenderüléséhez), eredetileg a 12.sz.-ban épült, Igor, kijevi fejedelem itt mondott hálát a poloveci fogságból visszatérve. Nehéz sors várt rá, a tatárok utáni romos állapotából helyreállított és fenntartott templomot 1935-ben végleg lerombolták, a '70-es évek régészeti ásatásai feltárták a réges-régi alapokat és 1998-ra ezekre építették újra fel.

A főtér mellett utcába térve mindjárt belebotlunk a Frolovszkij Női Kolostorba, fehér épületekkel körbevett virágoskert, templom és az elmaradhatatlan saját forrás. A kolostor bejáratánál található a Gyógyszertár Múzeum - milyen jó, hogy kialakították, immár 25 éve.

Kicsit továbbsétálva jutunk I.Péter házához -- ez érdekes, több város is dicsekszik azzal, hogy Nagy Péter megszállt náluk, az épületek az ő nevét viselik. Ebben az esetben csak annyi bizonyos, hogy I.Péter Kijevbe jött, személyesen rakta le alapjait a Kijevi Erődnek - készült a svéd király elleni küzdelemre. Akkor Pecserszkaja Lavrában lakott és bár utána még 2-szer járt erre, dokumentumok nem bizonyítják, hogy ebben a házban járt. Ma az épületben a Kijevi Jótékonykodás Múzeuma található.

Mi a jó a Podolban? Az, hogy sokszínű, hangulatos, szép, gazdag, helyrehozott épületek és lepusztult házak keverednek, romlás virágai, hanyatlás jegyei, kocsmák, éttermek, elegáns kávézók, a kerület szélén új irodaépületek, 100 méterenként templom - mindegyik pravoszláv egyháznak jutott belőle (Moszkvai Patriarchátus, Kijevi Patriarchátus és Ukrán Autokefál), még villamos jár, az utcán sört mérnek, árusok, művészek -- egyszerű és emberi hely.

Nincsenek megjegyzések: