2010. augusztus 11., szerda

augusztus 2. Illés próféta napja (Ильин день) - a Szt.Illés templom Kijevben

Illés próféta nevét viseli ez a kicsi, kedves templom a Podolon, amely a Kijevi Rusz első keresztény templomának helyén áll. 1065 évvel ezelőtt, 945-ben kötött szerződés tesz említést róla először, a legenda szerint 988-ben itt, ahol egykor a Pocsajna patak folyt a Dnyeperbe, keresztelkedtek a kijeviek. Abban az időben fatemplom állt, ennek helyén, helyi gazdag család adományából építették a 17.sz.-ban a kőtemplomot, amelyet  további adakozásokból bővítettek harangtoronnyal, oldalkápolnával, kapuval. Szerencsés sorsa volt a templomnak, földi és égi támogatói segítségével túlélte a nehéz éveket: a 19.sz.-i podoli tűzvész után újjáépítették, a 20.sz. elejére teljesen felújították és fűtéssel látták el. A forradalom után, '30-as években bezárták, lebontani nem merték, egyszerűen másra használták. A II.VH után, amikor Kijev romokban állt és minden dolgos kéz elkelt a város helyreállításában, a városba áramló embereknek, munkaerőnek szállásokat hoztak létre. Központi ötlet és utasítás alapján több hasznosítható épületet alakítottak át hálóotthonná, kollégiummá, munkásszállássá - így történt, hogy egy időre a templomban szinteket alakítottak ki, szállás lett belőle. A melléképületekben gabonát tároltak. Ez így ment majd 15 évig, 1954-ig, amikor a perejaszlavi szerződés 300. évfordulójára készülődtek, eszükbe jutott, hogy ez a hely a Kijevi Rusz kultikus keresztelkedő helye, gondolták, múzeumot létesítenek benne. A sors kegye folytán a hívőké lett, visszakerült az egyházhoz, templom lett ismét 1960-ban, abban az évben, amikor 7000 egyházi intézményt zártak be SzU-szerte, az Illés templom újjászületett és azon 12 kijevi templom egyikévé vált, amely működött a szocialista időkben. 

A templom a halászok, hajósok (még evezős sportolók) "kedvenc" helye, gazdag fogásért, jó szélért, szerencséért, győztes helyekért imádkoztak és könyörögtek itt. A templom egyike azon ritka helyeknek, ahol a különálló keresztelő kápolnában régi pravoszláv tradíció szerint egész testet alámerítő keresztelés folyik - felnőtt és gyermek keresztelő medencékkel.
Modern időket követő gazdag egyházi élet folyik, itt láttam először, hogyan szenteli meg az utcán a pap a vadiúj jeep-et. Az elegáns fekete autó nyitott ajtókkal állt a járda melletti úton a templomkapu előtt, tulajdonosai, fiatal pár is a szertartás részei voltak. Körbejárva az autót a pap szentvízzel sűrűn kívül-belül meghintette, hosszasan imádkozott használóiért, jó szellemek segítségéért. A templomot körülvevő kerítésen hatalmas, a II.VH-s győzelemre emlékező plakát lóg - ez normális, az életük része.  

2 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Erdekes az autoszenteles.
Egyszer Spanyolorszagban lattam egy parokia kirandulasan, hogy reggelente a pap megaldotta a buszt indulas elott.

Zsotza írta...

Érdekes látvány a II. Világháborús plakát...de hát ez is a történelmük része.