2010. július 4., vasárnap

Szvjatogorszki Lavra - Свято-Успенская Святогорская Лавра

Szvjatogorszk Donyeck megye legészakibb városa, maga a Lavra a Szeverszkij Donyec folyó jobb partján emelkedő krétahegyen - melyet Szent-hegynek hívnak - áll. Gyönyörű táj, kanyargó folyó felett meredeken emelkedő szikla, aljában az Uszpenszkij (Istenanya elszenderülése) székesegyház, szemben vele az Istenanya oltalmának ajánlott Pokrovszkaja templom, majd a szirt tetején a Csodatévő Miklós temploma emelkedik, ezeket lépcsők, barlangjáratok kötik össze. A hegyoldalon külön, zárt, szigorú elvonulásra alkalmas fából faragott remetelak található.

Nem semmi látvány.

Maga a kolostor a 14.sz.óta áll, a szerzetesek (itteni szokás szerint) először a barlangjáratokat és barlangtemplomokat alakították ki, ott éltek elvonulva a világtól, erre emelték a felszíni templomokat. Nem kevés megpróbáltatást állt ki, mindjárt a 18.sz. végén Nagy Katalin megszüntette a kolostort és az egész területet, földestül, birtokostul kedvenc Patyomkin hercegének ajándékozta. Több mint 50 év elteltével az egyik leszármazott döntött úgy, hogy visszaadják a kolostort az egyháznak, a lelki élet mellett felvirágoztatták gazdasági tevékenységüket is: különböző műhelyek, ikonfestés, aranyozás, téglakészítés, megművelt földek, kereskedő pontok, malmok stb. tartoztak hozzá.

Az októberi forradalom tragikus véget vetett a szerzetesi életnek, először gyermekotthont telepítettek oda, majd átalakították és Donbassz munkásosztályának üdülője lett. Az egyházi ereklyék, festmények felszívódtak, a kisebb templomokat földig rombolták, a nagyobbak tornyait levették, a főtemplomot mozivá alakították, a másik templomból pedig gyógyászati kezelő lett, itt volt a fürdőház, ahol iszappakolás folyt az oltár helyén. A szerzetesek egy részét megölték, többieket száműzték.

Így múlt el 84 év, mire 1992-ben döntöttek helyreállításáról, újraépítették, felszentelték, 2004-ben nyerte el a Lavra címet (3 lavra van Ukrajnában, 2 Oroszországban, 1 pedig Görögországban Athos hegyén).

Nincsenek megjegyzések: