2010. július 14., szerda

születésnap, évforduló

A gyanútlan külföldit erősen meglepi, amikor születésnapján munkahelyére érve virágözön, lufik és köszöntő kollégák serege emlékezteti arra, hogy ismét eltelt 1 év... A születésnap egyáltalán nem magánügy. A születésnapokat, évfordulókat Ukrajnában nagyon számon tartják, az ünnepeltet bizonyosan felköszöntik virág, csokoládé, kisebb-nagyobb ajándékok  kíséretében. Az ünnepelt persze készül: némi enni-és innivalóval fogadja a születésnapi jókívánságokat. Mások születésnapját sem szabad elfelejteni, távollét esetén is illik telefonon, emailben gratulálni. Mindez a vállalat, vagy akár vállalaton belül adott részleg fennállásának kerek évfordulóira is érvényes, nálunk pl. legutóbb a corporate secretariat megalakulása kerek évfordulóján lufikkal, lottóval, csokoládéval fogadta a kollégákat, h mindannyiunk örömére már x éve állnak rendelkezésünkre. (a képen kolléganőm mosolyog születésnapi virág-erdeje mögött, a virágok az egész előteret ellepték, édes illattal töltve el az amúgy nagy, de ablaktalan helyiséget)

"Fontosabb (VIP)" emberek esetében a köszöntés nyilvánosabb fordulatot is vehet, pl. néhány szerencsés férj az útmenti óriásplakáton kívánt sok boldogságot feleségének, ill. vica-versa előfordult, hogy feleség gratulált ily módon urának: 2x3 méteres, színes bigboardról mosolygott az ünnepelt, vagy családja az arra autózókra. Másik bevett szokás napilap fizetett hírdetésén keresztül köszönteni a születésnapost -- jó tulajdonságának kiemelése mellett kívánnak sok boldogságot, sikereket szakmai és magánéletében.

Múlt pénteken a köztársasági elnök, Janukovics úr lett 60 éves. A pénteki ünneplést a zaleszjei rezidencián kezdte családja, barátai és politikus-társai körében, orosz és ukrán könnyűzenei csillagok szolgáltatták a műsort. Szombat-vasárnap pedig a Krímben folytatták, a parti előtt apró és kötetlen ex-FÁK országok elnöki summit-jét ütötték össze, Medvegyev, Lukasenko, Alijev és Nazarbajev elnökök részvételével, aztán este az elnöki dácsán ropták, ukrán politikai élet színe-java -- számos művész folyamatos szórakoztatása mellett. A kerek születésnapi évfordulón az ukrán napilap, Kommerszant 2. oldalán Viktor Janukovicsot köszöntötte nyilvánosan Julia Tyimosenko, ex-miniszterelnök-asszony az alábbi jókívánságokkal: "Виктор Федорович! В день вашего рождения хочу пожелать вам оставить след в истории страны. Я желаю вам заслужить доверие граждан Украины и стать настоящим главой государства, который бы защитил интересы украинцев, а не плевал на них." Ez kb. annyit tesz, h "Viktor Fjodorovics! Születésnapja alkalmából kívánom, hagyjon nyomot országunk történelmében. Kívánom, h szolgáljon rá Ukrajna polgárainak bizalmára és váljon igazi államfővé, aki az ukránok érdekeit inkább megvédené, semmint köpne azokra."

Hát ennyi...nem túl kedves, de mit várjon az elnök-ember politikai vetélytársától? Azért ez az elnök urat nem igen rettentette el (nagyon helyesen), felhőtlen hangulatban bulizott a youtube-on megjelent felvétel szerint:

1 megjegyzés:

Noé írta...

Ez a bejegyzés nagyon tetszik. Az jutott eszembe róla, hogy mi itt Kijevben folyamatosan elfelejtjük az ünnepnapokat. Egyszerűen valahogy elsiklanak annyira elfáradunk talán. Most is szorgosan számolgatom, mikor lesz Sanyi szülinapja, nehogy lemaradjak róla. Ajándékot már nem is kisérlek meg venni neki. Egyrészt nem is örül mindennek, másrészt újabb valamire nincs szükségünk, harmadrészt itt úgy sem találnám meg a kedvemre, kedvére valót, negyedrészt három gyerekkel nem fogok kajtatni a városban, így főzök egy nagyon fini vacsit, annak nagyon fog örülni, csak nehogy valahogy elfeledjem.;)
A szülinapi köszöntőhöz meg annyi megjegyzésem lenne, hogy nem tudom ki mennyire áll ki az ukránok érdekeiért, de hogy hatalmas káosz van errefelé az biztos, és hogy ebben a zavarosban az ügyeskedők, a csalók és akik nem dolgoznak, azok járnak jól, élnek királyként, az biztos. Nem tudom, ki is kormányozta erre az országot, de az biztos, hogy a becsületes emberek nem igazán tudnak boldogulni, mégha megpróbálnak is.