2010. június 9., szerda

kijevi torta

Ha van prágai krémes, párizsi kocka, pozsonyi kifli, berlini fánk, bécsi meggyes, amerikai palacsinta, oroszkrém torta, svájci linzer, angol teasütemény... és még folytathatnánk, nem lesz meglepő, hogy létezik kijevi torta.

A kijevi torta Kijev egyik szimbólumává vált az elmúlt 50+ év alatt. Az idelátogatók, turisták, üzleti úton lévők, helyiek viszik a tortadobozt gyakran többet, egymás alá stócoltan összekötve, boldogan, büszkén: ajándékba, csemegezésre. A kijevi torta levegős, tojásfehérjéből és keshudióból (esetleg földimogyoró) sütött 2 tortalap között jellegzetes, édes, fehér krémmel töltött torta, oldalán darált diós borítással, tetején színes díszítéssel. (Nekem ez utóbbi már-már a jóízlés határát súrolja, de keleten szeretik a cifrább dolgokat, egyébként a tarka krémvirágok finomak.) 1956-ban alkotta Nadja a kijevi Karl Marx Édességgyárban, számos díjat nyert azóta és ma is a régi, változatlan recept alapján sütik. Finom, a tésztája omlósan ropogós, a krém nagyon édes.

A gyár most Roshen (klikk rá) névre hallgat, finomabbnál finomabb csokoládékat, конфеты-kat készítenek, nevét tulajdonosa, Poroshenko családnevének középső része után kapta. Porosenko úr az ukrán top 50 oligarcha listán a 19. helyet foglalja el, számos nagyvállalkozás tulajdonosa, az édességen túl ingatlanbizniszben, buszgyártásban, cukoriparban utazik, természetesen a médiából ki nem maradhat: övé az "5 kanal" (klikk rá) ukrán hírcsatorna. Politikus, volt senior állami tisztségviselő, az ukrán parlament tagja, az ukrán központi bank tanácsának elnöke, ex-külügyminiszter, ex-nemzetbiztonsági tanács elnök. Jogász-közgazdász, kandidátus - az előbb felsoroltakból látszik, szuperaktív emberről van szó.

És 1 reklám kijevi desszertről:

7 megjegyzés:

ribizlifozelek írta...

Gyonyoruszep... Most mar tudom, el kell mennem Kijevbe.

Observer írta...

Ribizlifőzelék, gyertek -- tetszeni fog, Európa és Bizánc sajátos egyvelegével találkozhattok.

ORsi írta...

az én ízlésemhez is kicsit túl csicsás a díszítés, de ettöl ég naagyon finomnak néz ki.

azt nem értem, miért van a csomagolásán gesztenye?

Observer írta...

ORsi, a gesztenye is Kijev jelképe, a város telis-tele van gesztenyefákkal, csodaszép, amikor májusban virágba borulnak

Noé írta...

Benyusnak nem mutatom meg a bejegyzésedet, mert el kezd óbégatni, hogy már itt a szülinapja tulajdonképpen, akkor meg kijár egy torta.:)

Manka írta...

Úúú, most nagyon megkívántam ezt a tortát :) Ha egyszer lesz időm, kiderítem, az itteni ukrán pékségekben lehet-e kapni...

ORsi írta...

itt is rengeteg gesztenyefa van és nagyoin-nagyon szeretem, amikor virágzanak. sajnos már nem:-(