2010. június 9., szerda

fura

Van néhány szokatlan dolog ebben a városban, pl. javítások és karbantartások kezelése. A különböző vezetékek kora és állapota miatt (víz, csatorna, villany, gáz), viszonylag gyakoriak a velük kapcsolatos gondok, az anyag elfáradt, megadta magát, a rendszer nem bírja a terhelést és ennek következményei. Vannak kötelező karbantartási munkák, pl. útjavítás, megfigyeltem, hogy ezek többségét nem nyáron, hanem a keményebb időjárás beköszöntével, ill. éjszakai műszakban végzik. Ez elég fura volt, amikor Vologya bácsival megbeszéltem a dolgot, azt magyarázta nekem, hogy teljesen érthető, mert sötétben és hóban végzett munkáért felárat lehet felszámolni. Tényleg. Előfordulnak a hirtelen jött meghibásodások, csőrepedés és társai. Bejelentést követően a javítóbrigád kiszáll és nekifog a munkának. Mennyire hamar? Azt nem tudni, de ha kijöttek és nekiláttak - bizony nyomják, még ha leszáll az este és eljön a csendes éj, sem sötétség, sem munkaidő vége nem állítja meg őket. Egykori workoholicként értékelem a kitartást - no de ez a tegnap esti, ma éjjeli, hajnali és még most-kora-reggeli vircsaft meghaladja az én tűrőképességemet is. 2 kép lakásunkból a sarkon dolgozó herkentyűkről, egyáltalán nem mai darabok. Annyit mondhatok, zajszigetelésük is koruknak megfelelő, vagy lehet, hogy gyártásuk idején még nem is volt ilyen elvárás.

3 megjegyzés:

Noé írta...

Akkor együtt szenvedünk.:) Én most tervezem a nappaliba való átköltözést, mert a szomszédság újra elindította a légkondit, ami a gyerekszoba felett van. A gyerekek már rég átköltöztek Benyus szobájába, így hárman szoronganak egy kétszemélyes ágyon, de még ott is hallható a lestrapált szerkezett által keltett vibráció. Tegnap már zombiként bolyongtam a városban a kialvatlanság miatt. Hajnalban megunva a zakatolást, beköltöztem a nappaliba, azt hiszem ott fogom felütni ideiglenesen a tanyám. Majd hordom át a matracon minden nap, még jó hogy van aranyozott stukkónk, meg gekkónk, meg csillárunk. Kár hogy aludni nem tudok. Pont azt fontolgattam, hogy ilyen élményem a dombóvári művelődési házban volt utoljára, ahol a régésztábornak az öltözőkbe tettek le ágyakat.:)

Euthymia írta...

Mondjuk, viszont az meg logikusabb, hogy este csinálják, mert nem tartanak fel vele annyira embereket a napi közlekedésben, nem? Az is bosszantó, ha hosszabb a menetidő a munkába...
A ködösben is sokszor éjszaka javítják az út hibáit, mert akkor nem lesz dugó, reggel meg úgy alakítják a forgalmat, hogy mindkét irányba mehessen, fennakadás nélkül

Observer írta...

Thymi, ez nagyon igaz, ha éjjel javítják, nincs dugó. Csak hát olyan hangosak... és az aszfaltozás így is nappalra maradt. Sebaj, már kész van!