2010. május 29., szombat

Kijev város napja

Régen írtam ünnepről, (pedig-pedig amikor elkezdtem blogolni, az 1ső évben az itteni gyakori ünnepek 2/3-áról szó esett) - holnap van Kijev város napja. Aki olvasott már az ukrajnai ünneplésekről, annak egyáltalán nem lesz meglepő, hogy az ünneplés már ma megkezdődött. Sőt, valójában már tegnap óta tart, mert akkor volt az "utolsó becsengetés", последний звонок, vagyis a ballagás napja az iskolákban - városszerte barna egyenruhás, fehér kötényes, fehér nagy masnis, fehér blúzos lányok, és fehér inges, ünneplőbe öltözött fiúk lepték el az utcákat. Felsőtestükön keresztbevetve széles szalag juttatta tudomásukra, hogy végzős, ballagó diákról van szó - iskolánként változó színekkel. Estére aztán elvegyültek lányok-fiúk, volt aki esti öltözetre, (dekoltázsok, rövid szoknyák és társaik), vagy farmerra váltott, beindult a buli, 2000 rendőr vigyázta az ifjak ballagós napját. (Képet nem tudok feltenni, mert Pesten felejtettem a fényképezőgép átjátszó kábelét. De Noé blogján találhattok a témában bejegyzést és képet is!)

Kijev napján a város létrejöttét ünneplik, idén 1528 éves. Ezen a napon először a város fennállásának 1500. évfordulóját ünnepelték 1982-ben és ezt elég jó ötletnek találták, hogy meghonosítsák. A csernobili csapásból kilábalva, 1987 óta ünneplik rendszeresen, május utolsó vasárnapján.

A monda szerint 3 fivér, Kij, Scsek, Horiv és húguk, Libigy hajóztak lefelé a Dnyeper folyón, amikor megpillantották itt a hegyes-dombos helyet, lehorgonyoztak, a dombokon letelepedtek. A várost a legidősebb testvér után Kijevnek nevezték el, mai is 2 domb viseli a testvérek nevét Kijevben - Scsekavica és Horevica, egy kisebb folyót pedig Libigynek hívnak.

A két kijevi szoborról: az egyik a Majdan Nyezalezsnosztyin (Függetlenség tere) áll 2002-től, a másik pedig a Dnyeper melletti parkban 1982 óta.

Nincsenek megjegyzések: