2010. május 22., szombat

hogyan leng ki a volgográdi híd Oroszországban

Nem tudom, otthon leadták-e a volgográdi híd hihetetlen kilengését, itt 2 napja ez az egyik felkapott téma. Oroszországban, Volgorádban a Volgát átszelő, több mint 7 km hosszú hidat 12 év építés után tavaly októberben adták át a forgalomnak, az ottlakók nagy-nagy örömére, lerövidíti a 100 km-es kerülőt, megkönnyítve a közlekedést a folyó 2 partja között. Két napja, május 20-án estefelé a híd váratlanul "mozgásba lendült", hosszában erőteljesen hullámzott a pilléreken futó fémszerkezet, rajta az aszfaltút - mindez félelmetes surlódó zajjal kísérve, nem percekről, hanem viszonylag hosszabb időről van szó. Amikor a mozgás megindult, majd 100 autó tartózkodott rajta, ezek csodával határos módon simán lejutottak róla, senki nem sérült meg. A kilengés legnagyobb amplitudója elérte az 1 m-t, néhány autót a levegőbe dobott. A hidat lezárták, ellenőrízték, még az aszfalt sem repedt meg rajta, jelenleg is vizsgálják az állapotát, próbálják kideríteni a mozgás okait -- a hurrikán erejű szélre, ill. szeizmikus mozgásra gyanakodnak.

Nézzétek meg a videokat, hihetetlen.7 megjegyzés:

ORsi írta...

HIHETETLEN; HOGY SENKINEK SEMMI BAJA NEM TÖRTÉNT. most elképzeltem, mi lenne, ha itt kezdene el mozogni a az elba hídja.

Observer írta...

Orsi, ez valóban rendkívüli szerencse! Azóta végeztek terheléses ellenőrzést - úgy tűnt, nincs gond, még mindig folyik a vizsgálat. Az Elba híd is ilyen hosszú, és arrafelé és erős a széljárás?

ORsi írta...

annyira hatott rám ez a bejegyzés, hogy ma el is mentem egy elba-parti sétára, hogy lefényképezzem azt a bizonyos elba-hidat. sajnos nem voltak jók a fényviszonyok, így nem született jó kép, de majd beszámolok az itteni hídról, amelynek különlegesséhe, hogy felíivel a magasba.

Observer írta...

Várom, nagyon jók, profik a képeid, az étkekről készültek maga a gyönyörűség...

euthymia írta...

uuu, ez durván nézett ki :(

off. beküldtem a blogod linkjét a kem.freeblog.hu oldalra, remélem, nem baj...szép napokat!

oximoron írta...

hihetetlen, valoban...
bar nekem ugy tunt, mintha "manipulalt" lett volna a video.
ha nincs igazam, elore/utolag is elnezest ! :)

Latya írta...

Nagyon klassz ez a blog! Mi most készülünk Kijevbe, rengeteg hasznos és érdekes infót olvastam már eddig.

A hidas hír igaz volt, nem manupuláció. Itt egy érdekes cikk róla. : http://elsolanchid.hu/peldak/leszakad
Azóta a hidat lengéscsillapítókkal egészítették ki és "működik" .