2010. április 10., szombat

Ovrucs

Kijevtől északra, talán 30 km-re az ukrán-belorusz határtól található ez a városka (és légvonalban 4 km a zárt csernobili zóna) -- klikk ide, hogy mit ír róla a Wikipédia. Sajna Ovrucs mai megjelenésén régi történelme nem látszik, a II.VH komoly pusztítást végzett, most falusi jellegű, álmos kisváros, a II.VH-s emlékmű, majd az út mentén tovább az elmaradhatatlan Sevcsenko mellszobor békésen megfér a városközpontban ottragadt nagy álló Leninnel. Arrébb tank, jelezvén, nagy küzdelmek folytak errefelé (a magyar doni hadsereg is járt itt), aztán átellenben vadászrepülőgép, itt légibázis működik.

Korán reggel indultunk, Kijevben napsütés, majd 50 km múlva tejfehér köd, egy darabig a varsói országúton megyünk, csak 1-1 sávos, igen jó minőségű -- majd letérünk a belorusz határ felé, no itt már döcögősebb. Az idevezető országút mentén a házak különböznek a dél-, vagy nyugat-ukrajnaiaktól: falaik színesre festettek, fa, vagy kőházak, sárgák, pirosak, barnák, fehérek és kékek.

Ovrucsban 2 szép templomot találhatunk, a Szent Vaszilij templom a 12. sz.-ból. Az eredeti épületből az oltárfalrész maradt fent, a templomot a 20.sz. elején az az orosz építész építtette újra, aki később a Lenin-mauzóleumot emelte. Igazi bizánci stílus, vastag falain, ablakain látszik, hogy eredetileg védelmi célokat is szolgálhatott. A templom újraszentelésén a múlt sz. elején maga a cár is részt vett. A templom mellett női kolostor működik.

A másik, fehér templom alapformáján látszik, hogy más egyháznak készült - jezsuitáké volt a lengyel időkben - ezt alakították át pravoszláv templommá, ma a Megváltó Színeváltozása templom nevet viseli, tornyai tetején apró hagymakupolákkal. (A képeken látszik, Ukrajnában jó 3 hetes késésben vagyunk az otthoni tavaszhoz képest, a fák még kopárak, de a föld újult erővel zöldül, 1-2 hét a levelek és virágzás megérkeztéig.) Ha valaki autóval Belorussziába erre megy Kijevből - érdemes félórácskára megállni.

1 megjegyzés:

Euthymia írta...

Szia, most off vagyok :) és játékra hívlak az "és emlékszel a lány oldalra" :)