2010. április 29., csütörtök

moszkvai kirándulás - a Vaszilij Blazsennij székesegyház


Ez az a kép, amit mindenki ismer, Moszkva egyik jelképe, igazi mesebeli építmény, a Kreml mellett a Vörös tér ékköve, tornyok és hagymakupolák kavalkádja, színek, csavarok, csíkok, virágok, indák orgiája. Valójában nem 1, hanem közös alapra épült 9 templom egy csokorban, központjában a pici hagymakupolában végződő, sátortetős Istenanya-oltalma templom, e köré épült a többi, külön tornyokkal, különböző mintázatú, csavaros, bordázott, csíkos, pöttyös kupolákkal, bent saját, tematikus ikonosztázzal ellátott templom.
Ezek az épületen belül összekötöttek, a központi templom körül futó árkádos galérián körbejárhatóak. Az épülettel szorosan összeforrva áll a másik sátortetős, zöld torony - ez a székesegyház harangtornya. 

A Vaszilij Blazsennij tulajdonképp Rettegett Iván a kazanyi tatárok felett aratott győzelmének ünneplése, az egyes kápolnákat a döntő csaták napjára eső ünnepek tiszteletére nevezték el, 8 győzelmes ostrom és 8 templom. A 9.-et, az apró Szent Vaszilij kápolnát később építették, hogy ott temessék el Vaszilij Blazsennijt (Boldog Vazult), moszkvai szentéletű, bolond, látó bölcset - ha ez a sok jelző így egymás után zavaros, ez csakis a legenda miatt van... A templomok, az összekötő folyosók, a lépcsős tornác belső falai, mennyezetei sűrűn díszítettek, különböző virágminták, szirmok, levelek, szentek - egyszerűen látni kell! Csak pár kép illusztrációként. 

1 megjegyzés:

Noé írta...

Mégis csak el kéne mennünk Moszkvába. Tényleg nagyon szép.:)