2010. április 30., péntek

moszkvai kirándulás - metró, Kijevszkaja állomás

A moszkvai metróról azt írják, hogy a tokioi után a 2. legforgalmasabb a világon. Mi a 3 napban rengeteget metróztunk, leggyorsabb közlekedési eszköz Moszkvában, már 12 vonal van, behálózza az egész várost. Állomásai nagyon különbözőek, a moszkvai metrót 1935 óta folyamatosan építik ki. Mivel ez kijevi blog, álljon itt a Kijevszkaja állomás 3 megállójából 2-nek néhány képe és kollázsa. A Kijevszkaja metróállomás 3-as csomópont, 3 metróvonal találkozásában fekszik. A legrégebbi megálló még 1937-ben épült, majd 1953-ban és 1954-ben, az 1sőt keresztező 2 másik metróvonal alagútjaihoz további megállókat építettek ki (ezekről készültek a képek).

Utóbbiakból az egyik, az Arbatszko-Pokrovszkaja vonalon lévő Kijevszkaja állomás középső, utasforgalomnak szolgáló folyosója falait díszítő freskókat Ukrajna Oroszországgal való egyesülése témának szentelték. 24 falikép eleveníti meg szovjet Ukrajna dolgos hétköznapjait, ill. ukrán virágmotívumokat, valamennyi pályázaton kiválasztott ukrán művészek munkái. A freskók alatt ukrán népi motívumokból táplálkozó kerámiadísz fut. Az állomás végén a hatalmas kép, lenini zászlók alatt, háttérben Hmelnyickij szoborral, a Szófia harangtornyával és arany kupolákkal, az egyesülés 300. évfordulóját ünneplő kijevi népeket ábrázolja.

A másik, a Kolcevaja vonalon lévő állomás falai mozaikképeit Ukrajna történelmének és az ukrán-orosz barátságot örökíti meg, az egyes mozaikok alatt márványtábla adja tudtunkra, milyen eseményt is látunk a képen. Az állomás végét lezáró zászlók+Lenin-es kompozíció az ukrán-orosz megbonthatatlan barátságnak készült. Ezt a megállót is ukrán építészek és művészek készítették. Az egyik mozaikképen (a kollázs felső sor középső darabja), amely szovjet hatalomért vívott harc c. viseli - a bal sarokban lévő katona úgy néz ki, mintha mobilon telefonálna és előtte laptop feküdne - valójában rádiótelefonon beszél parancsnokságával, az előtte lévő nyitott fedelű doboz pedig maga a rádió (érdekesség, mondták, hogy ilyen rádiótelefon az ominózus harcok idején, az 1917-19-es években nem létezett, a '20-as évek után kezdték gyártani).

1 megjegyzés:

Manka írta...

Le vagyok nyűgözve!