2010. április 21., szerda

moszkvai kirándulás - a Kreml

Ez az "együttes" Moszkva szívében párját ritkító harmónia, az Unesco világörökség része. A Kreml-lel való megismerkedésre, templomok, paloták, múzeumok látogatására nyugodtan lehet 1 nappal számolni. A Kreml történetének, látnivalóinak gazdag irodalma van, csak néhány érdekesség:
  • a Kreml, fából, majd fehér kőből épült, piros tégla borítású a 15.sz. vége óta
  • középkori részei olasz építészek munkája (falak, bástyák, Katedrális tér székesegyházai)
  • 2 folyó között terül el, Moszkva és Nyeglinnaja - utóbbi ma a föld alatt folyik
  • a falain 20 bástya, területén 8 templom, 10 kisebb-nagyobb palota található
  • 3-szor foglalták el, 13.sz.-ban tatárok, 17.sz.-ban lengyel-litván csapatok, 19.sz.Napóleon
  • utolsó "civil" lakosai 1961-ben jelentkeztek ki
Nekem legjobban a Katedrális tér fehér falú templomai tetszettek - Uszpenszkij (Istenanya elszenderülése), Arhangelszkij (Mihály arkangyal) és Blagovescsenszkij (Angyali üdvözlet) székesegyházak, belsejük freskókkal és ikonokkal gazdagon díszített. A Kreml területén épült templomok mindegyikének külön funkciója volt: koronázási, temetkezési, cári házi, metropoliták házi templomai, pátriárka temploma, palotán-belüli templom(ok).

Az Oruzsejnaja palata (Fegyverpalota/Fegyvertár) múzeum és területén lévő gyémántgyűjtemény az orosz fejedelmi és cári családok évszázadok során gondos szorgossággal gyűjtögetett kincseit állítja ki. Arany-és ezüst edények, tárgyak, kreatív-játékos-trükkös Faberge-tojások, neves műhelyekben készült fegyverek, külföldi követek cári ajándékai, cári hintók, szánkók, ékszerek, koronák, uralkodó jelképek, trónok, ruhák, drágakövekkel ékesített nyergek és más lószerszámok, stb.,stb. tanuskodnak elképesztő gazdagságról és fényűzésről. Nem sajnálták maguktól, és bőkezűen bántak környezetükkel is. Az uralkodóház egyes tagjai különös örömüket lelték ékszerekben, drágakövekben, volt aki a hintók számában is jeleskedett -- számomra az egyetlen jó hír ezzel kapcsolatban, hogy korabeli mesterek és művészek kezéből igazi remekművek születhettek. Aztán ilyesmit látogatva mindjárt érthetőbbé válnak az errefelé manapság is honos, nagyvonalú "ajándékozás" történelmi gyökerei...

1 megjegyzés:

Noé írta...

Hát ahogy olvasgatom a bejegyzéseid Moszkváról, és közben hallom az orosz városokról szóló valós élménybeszámolókat, igazat kell adnom azoknak a megjegyzéseknek, hogy Ukrajna sokkal jobb hely, kevésbé kontrasztos, sokkal kisebbek a különbségek vidék és a város közt. Sokkal közelebb áll Európához.