2010. április 21., szerda

moszkvai kirándulás - Kolomenszkoje és a bilo harangjáték

Kolomenszkoje, korábban önálló falu, kedvenc cári vidéki birtok - ma Moszkva része. A folyóparton emelkedő dombtetőn épült, kimért hársfasor vezet a megmaradt épületekhez. A kertben 300-400 éves tölgyek között állt valaha Alekszej cár fapalotája, a világ 8. csodájának titulált cári lakhely. Ma legrégebbi épülete a 16.sz.-i Mennybemenetel templom, Rettegett Iván születésének megünneplésére építtette apája, az egyik első kőtemplom Oroszországban, különlegessége a sátortetős tornya. Maga Rettegett is emelt 1 templomot itt, trónra lépése alkalmából. Egy másik templomnak (Szt.György), csak a harangtornya maradt fenn.
Teljes egészében megcsodálható a Kazanyi Miasszonyunk temploma, benne a Kazanyi Miasszonyunk csodatévő ikonnal, monda szerint ennek segítségével űzték ki a lengyel hódítókat.

Még szovjet tervek alapján szabadtéri múzeumot szándékoztak létrehozni itt, néhány faépületet ideszállítottak, köztük Nagy Péter arhangelszki faházát. A cár ebben lakott 2,5 hónapig, amikor Arhangelszk mellett a Novodvínai erőd és az orosz tengeri flotta építését felügyelte személyesen a svédek elleni háborús felkészülés részeként. Kompakt kis házikó, háló, ebédlő, dolgozó
szobákkal, fényűzést mellőző minimál stílusban. Nagy Péter hiperaktív ember volt, reformer-cár, hadvezér, számos kétkezi munkához értett és gyakorolta maga is, pl. az Oruzsejnaja palotában kiállították csizmáját, amit a történet szerint maga készített. A házikóban az embert meghajlásra késztető, nagyon alacsony ajtókon át körbejárva (Nagy Péter 2 m magas volt) az jutott eszembe, hogy talán Nagy Péterrel ki is veszett ez a fajta praktikus puritánság a cári lemenők életéből.

Kolomenszkojeban látogatásunkkor kis csoport a bilo névre hallgató ütős hangszert mutatta be. A bilo fémötvözetből (vagy fából) készült lap, amelyet kolostorokban imaórák, liturgiák és étkezések jelzésére használták. Itt most csodaszép zenét játszottak rajtuk, párosban, vállalkozó kedvű látogatók is kipróbálhatták. Itt megy illusztrációként a youtube-on talált darab:

1 megjegyzés:

Csilla írta...

Micsoda gyönyörü épületek még ma is! Mintha az idő vas foga nem is fogott volna rajtuk. Vagy folyamatosan ujítják őket?

Érdekes volt az a pár szó, amit irtál a történetükről!

A harangjáték nagyon szép, nekem tetszett. Bizonyára vannak emberek, akik ezen is müvészi szinten tudnak játszani, mint az az ember is, akiről betetted a videot.