2010. március 20., szombat

ökodráma

van kialakulóban Kijev mellett. Tudni kell, hogy a Dnyeper folyó nemigen szokta elönteni Kijevet, a folyó vízszintje elég jól szabályozható a város fölött lévő kijevi víztározóval, köznapi nevén Kijevi-tengerrel. Ez a hatalmas mesterséges tó egyike a Dnyeperen lévő 6 víztározónak, föléje települt a vízszint különbséget hasznosító vízierőmű, áramot termel. Ide folyik még a Pripjaty, Tyetyerev és Uzs folyó. A Kijevi-tenger víztározó funkciója mellett népszerű kikapcsolódást szolgáló üdülőhely és horgászparadicsom.

Kijev környékén, a Dnyeper folyó melletti széles gátakon és töltéseken elit villák épültek az utóbbi évtizedben, elegáns házak nézik tükörképüket a folyóban. Több tízmillió dollárra rúg az itt befektetett pénz, csodás lakóparkok - "Hetedik mennyország", "Ezüst Öböl", "Albatrosz", "Aranykapu" és hasonló beszélő nevű helyek születtek. Legismertebb ilyen település Koncsa-Zaszpa, egy név, amely a gazdagság, hatalom és befolyás szimbóluma, a hely, ahol számos politikus, oligarcha és más tehetősebb ember luxus kivitelű háza áll. Koncsa-Zaszpa nevét beírva a keresőbe ingatlanügynökségek hirdetései, és állásajánlatok jelennek meg, házvezetőnőt, takarítónőt, gépkocsivezetőt, mindenest, szakácsot, kertészt, dadát, házitanítót keresnek a magánházakba. (a képet ingatlanhirdető oldalán találtam: http://newcity.com.ua/products/koncha_zaspa_1300).

Az idei tél igazán bővelkedett csapadékban, az idősebbek sem emlékeznek ennyi hóra az elmúlt 40-50 év alatt, és hát Koncsa-Zaszpa 10 éves fennállása során sosem látott ennyi havat és jeget. Errefelé az olvadás még nemigazán indult meg, pár hete nappali plusszok mentén csendesen csordogált a víz az olvadó hó nyomán a városban, amit az éjjeli fagyok mindig megakasztottak. Vologya bácsi azt mondta, jó ez nekünk, a gyors olvadás alaposan odatenne a vizeknek, aztán áradásokkal a földeknek, az ott élő embereknek. Az elmúlt hetekben annyit szidtuk a hideget, havat, most pedig végre beköszöntenek a meleg napok, az olvadás felgyorsul, a folyók gyorsan megemelkednek, komoly aggodalom van máris, hogyan készüljünk fel a várható áradásokra. A víz először Koncsa-Zaszpa csodaházait viheti el, de közvetlenül veszélyezteti a kijevi Podolt, Ruszanovkát, Darnyicát, egyéb részeket. Csak Kijevről beszélek, de a Dnyeper folyó mentén több települést, mezőt, veteményt érint a baj, készülődnek a levonuló ár kezelésére. Az áradást április közepére várják.

Az egyik mentőötlet a kijevi víztározó vízszintjének csökkentése volt, több napon keresztül, lassú ütemben engedték le a tavat, így teremtve helyet a nemsokára ideérő nagy víznek. A víztározót vastag jég fedi, már február elején halakért aggódó aktív horgászok mentek a tóra, lékeket fúrtak, hogy a halak oxigénellátását javítsák. A túl alacsony vízállás, és a vastag jég nyomása azonban március elejére a tó alján agyonnyomta a halakat, rengeteget "felküldött" a víz tetejére, az emberek csapatostul, zsákokkal felszerelkezve rohantak a tározóhoz, eszméletlen mennyiségű halat fogtak ki, egyszerű eszközökkel, mint háló, kezdetleges házi szigony, vagy csak úgy, puszta kézzel gyűjtötték a vízben, jégen vergődő, vagy lebegő élő, félholt, döglött halakat. Bő halmennyiség jelent meg a kijevi piacokon, egy részük minősége (ehetősége) kérdéses. A tározó jegén maradt elpusztult halakat rákok fogyasztják.A katasztrófa bekövetkezett, a víztározó vízszintjének minimumra csökkentése miatt a halállomány közel 60%-a pusztult el, konkrétabb felmérésre a jég elolvadása után kerülhet sor, ma azt mondják, a halpopuláció helyreállítása éveket vesz majd igénybe.

A nehéz fémekkel terhes olvadó hó és a döglött hal szennyezése miatt a Dnyeper folyó vizének minősége alaposan megromlott. Az elpusztult halak a vízben oszlásnak indultak, tetemeik eldugaszolták a szűrők rácsait. A minap közölték, hogy a kijevi ivóvízhez a vizet ezentúl főképp a Gyeszna folyóból veszik majd, 80-20%-os arányban, mert jelen körülmények - víztisztítók, szűrők állapota, reagens- és pénzhiány - nem teszik lehetővé a Dnyeper vizének megbízható tisztítását. Csütörtökön belengették a vízkorlátozást, reggel és este biztosítva a folyamatos vízellátást, napközben pedig óránként megadott időben folyik majd a csapokból a víz. Péntekre ezt cáfolták, azt mondták, UAH 14 mio-ra (USD 1,75 mio) lenne szükség hirtelen a vízminőség-helyzet kezelésére, de a büdzsé, tudjuk, üres. A koncsa-zaszpai házak ára 1,5-2 mio USD-nál kezdődnek...

1 megjegyzés:

Euthymia írta...

Bocsánat, hogy csak most jövök, de eddig kicsit zavart voltam, meg néha a blogger.com-ot nem szereti a gépem.
Ez szomorú, amit írsz!
Én mindig azon agyalok, hogy miért nem építenek direkt olvadásos, vízelvezetős időszak miatt víztározókat? Hatalmas tárolókat, ahova be lehetne szippantani a folyókból, ha szükséges. És nem azt elpusztítani, ami van és halászathoz is kell. Vagy én vagyok nagyon naív, ahogy ezt mások is mondják??? Szomorú, nagyon szomorú! :(