2010. március 13., szombat

mindenféle a héten

Sűrű volt a hét, tele programokkal, szerdán voltunk az előbbi post-ban megénekelt giccses Sevcsenko esten, csütörtökön pedig nemzeti ünnepünk alkalmából volt fogadás. Már vártam, abban bíztam, hogy lesz alkalmam élőben is megismerkedni kijevi blogger pajtásnőmmel, Noéval -- ez itt a blogja (ooops, úgy látom megváltoztatta a sablont!). Arra gondoltam, hogy a blog számos fényképe után gyermekeit biztosan felismerem, végül Csilla kislányán keresztül egy közös ismerős segítségével rátaláltam. Noémi férjével és 3 gyermekével él Kijevben - így más perspektívából éli meg a várost és az ukrán kultúrkörnyezetet. Noémi (akit mi L.-lel gyengéden Nyányának - oroszul dada - hívunk egymás között blogja egyik bejegyzése kapcsán) alig "üt" el gyermekeitől, kicsi, törékeny, filigrán -- szerintem még 1 év és a nagyobbik fia magasságban lekörözi -- mosoly, jókedv, nyíltság, no meg 2 anyányi energia szorult belé! Remélem, máskor is találkozunk, nagyon aranyosak. (a fotón lévő virágfűzér a filhamónia termét díszíti)

Péntek este koncerten voltunk, ismét a Filharmóniában, a svéd koronahercegnő, Viktória névnapja alkalmából rendezték. Svéd klasszikusokat játszottak, ez itt mindenkinek premier volt, sajna eddig semmit nem hallottam és tudtam a svéd zeneszerzőkről. Gustaf Bengtsson (klikk rá) szimfónikus költeményét, Wilhelm Peterson-Berger dalait és Wilhelm Stenhammar 1gyik szimfóniáját adták elő. Svéd karmester, Mats Liljefors vezényelte az Ukrán Nemzeti Filhamónia Szimfonikus Zenekarát. Az 1ső darab, különösen szép zene volt, dallamos, rengeteg vonós rész, helyenként energikus, dinamikus -- szuper lenne filmzenének is, gyönyör volt hallgatni. A dalokat Paulina Pfeiffer énekelte, svédül. Címeik alapján ifjaknak szóló dalok, keleti szél, nyugati szél, hegyek, lejtők, meg ilyesmi. A svéd szoprán hölgy széles mosollyal, jókedvűen énekelt (alkatilag tökre anita-ekberges jelenség, amikor meghajolt - férfinézők bánatára - kezével diszkréten eltakarta dekoltázsát).
 
Szombat délután nyílt meg a Lavrában magyar szponzorálásban a nemzetközi karikatúrakiállítás - Kultúrák párbeszéde címmel. A tavaly rendezett magyarországi nemzetközi karikatúra-pályázat 1. és 3. helyezettje is ukrán művész volt, az egyikőjük részt vett a megnyitón. Jó kis kiállítás, meg lehet nézni, mosolyogni és lazítani. Néhány képet tennék ide, a 3. helyezett rajzot Euthymiának küldöm Indiába, igazi "kultúrák párbeszéde" ukrán görbe tükörben: a jellegzetes, keleti "amplitudó" (volt kollégám, András V. sokat dolgozott indiaiakkal együtt, tőle vett szakzsargon :)) és nyugati bólogatós... 2 pályamű az EU-ról - orosz és német szemmel... A kiállítás megnyitója előtt bementünk a Felső-Lavrában található Ukrán Népművészeti Múzeumba, kicsit sétáltunk, megnéztük a Gazdasági Kapu felett lévő Mindenszentek templomot -- ezekről majd külön post-ban írok. Baromira átfagyva értünk haza, péntek este hó esett, itt a tavasznak se híre, se hamva, hideg volt, ronda széllel.

1 megjegyzés:

Euthymia írta...

jó kis programok. És blogos társsal megismerkedni is külön jó :)
MÉg rám is vár pár találka itt, csak valamiért tologatom magam előtt :)