2010. március 27., szombat

Kijevből Pestre - autóval

jöttünk, hajnali 5-kor indultunk 3,5 fokban kijevi ház elől, Zsitomir felé véve az irányt már jócskán Kijev határain túl jártunk, amikor hátunk mögött megjelent a felkelő nap vöröslő korongja. Az út nagyon rossz minőségű, de ne legyünk egészen negatívak, ott, ahol már az útjavítást befejezték, igen jó lett -- no ebből kevés van, a helyzet az, hogy a kemény tél erős nyomot hagyott az utakon, gödrök, kátyúk, "tankcsapdák" vannak az utakon, figyelmesen és óvatosan kell kerülgetni őket. Ahol az időjárás nem roncsolt, ott az ember dolgozik, számos helyen az aszfaltot visszabontották, elterelések, sávszűkítésekkel tarkított útépítési munkálatokkal találkozhatunk - folyik az Euro-2012-re bevállalt autóút kiépítése. Tetemes a lemaradás, reméljük, elkészülnek időre. Kétszer is megszakítjuk utunkat, a főútról letérünk Ternopol felé, hogy meglátogassuk a Pocsajevi Lavrát, ahol pár órás lelki és ismereti feltöltődés után Beregszászig megyünk. Pocsajevre az idő kicsit felmelegedett, de erős szél fújt, a Kárpátokhoz érve pedig teljesen befelhősödött, először csepergett, majd derekasan rákezdett az eső. Nagy kár, majd legközelebb újra futjuk...
A hegyek misztikus ködbe burkoltan álltak, a köd mellé felhők szorultak be az ormok közé. A rossz időjárás fényviszonyai miatt fotózással nem érdemes próbálkozni, pedig csábító a jelenség, az ember minduntalan felkapja fejét a sok hármashalom vonulata láttán. A Kárpátokon át vezető út egész jó minőségű, a Vereckei hágót elkerüljük a hosszan elterülő lankás hegyoldalon. A hegyeken átkelve vége a "téli" tájnak, egycsapásra rügyező, vagy egérfül levélkékkel borított fák, apró zöld hajtások, nyíló bokrok - igazi felüdülés a szürke természet után. Munkács után balra visz a beregszászi út, elhaladunk a munkácsi vár mellett, turul és nagy lengedező ukrán zászló... Kárpátalján vagyunk. Du. 5-re Beregszász, a megérdemelt vacsora után végre hosszú alvás éjszakája. Másnap beregszászi séta, Csetfalva, Tiszabökény, Tiszaújlak, még egy búcsúebéd ukrán oldalon, már magyar szóval és ízekkel, aztán bő 3 óra vezetés után Pest.

6 megjegyzés:

Csilla írta...

Akkor kb. 13 órát utaztok Kijevből Pestre? A kirándulás miatt nem teszitek meg egyben az utat? Hány kilométert utaztok ilyenkor? Biztos szép lehet a táj, leszámítva a kátyukat.

Observer írta...

Szia Csilla, Kijevből Pestre lehet érni 12-14 óra alatt, mi szerettünk volna megállni útközben ezen a 2 helyen és körülnézni. A táj nagyon szép, útközben rengeteg látnivaló van, csak győzze idővel az ember! A kirándulásokkal együtt ~ 1,300 km-t autóztunk, nem vészes...

Csilla írta...

Jaj, bocsi, hogy annyi kérdést tettem fel, és köszönöm a válaszokat!

vvvvv írta...

Szia! Én április 10 vagy 17.én tervezem az utat Kievbe. Ha lehetne pár kérdésem? :)
- Odakint mennyire kell félteni a magyar rendszámu autót? Főként Kievre gondolok az utcai parkolásra. (nem luxus autó 2001es polo)
Rendőri jelenlét mennyire van az utakon? ti találkoztatok velük.
A kátyuktól mennyire lehetett haladni? 80-100as tempó mennyire tartható. Előre is köszönöm a válaszokat. Igazából nagyon nem tudom eldönteni h az autó vagy a vonat mellett döntsek. Nyeli problémám nem lenne mert az orosz jól megy, de vgy 5-7 éve nem jártam arrafelé. Annak idelyén vonattal mentünk, de voltam max 15 éves :)

Observer írta...

Szia 5v, nem tudok gondról magyar rendszámú autó parkolásával Kijev belvárosában, nincs tapasztalatom azzal kapcsolatban, hogy külvárosi kerületekben mi a helyzet. Az országúton a rendőri jelenlét meglehetősen sűrű, szeretnek pénzt keresni :) & :(. Jó hír, hogy az autózók errefelé is úgy jeleznek, mint nálunk: villognak, ilyenkor egyből le kell lassítani. A 80-as tempó tartható, lesznek szakaszok, ahol az útépítés miatt ennél lassabb. Komoly kátyúkról beszélünk, figyelni kell a kerülgetésnél.

vvvvv írta...

Köszönöm szépen a választ Observer.

Még mindig nincs eldöntve h autó vagy vonat. Amugy legtöbbet szerintem Nivki (Нивки) városrészben fogok parkolni a metróhoz közelebbi részén, talán az annyira még nem külváros :) Majd ha hazaértem és esetleg van rá igény szivesen osztok meg tapasztalatokat, bár ez nem egy turista jellekü kiruccnás lesz, de az egy hétbe csak belefér majd egy két látványosság is:)