2010. március 23., kedd

itt a tavasz

Mikor hétvégén hazamentem Pestre, Kijev és környéke még hóban állt, az eltelt 3 nap alatt ez jóformán teljesen elolvadt. Hétfőn Ungváron voltam, kedden korai reggeli után repültünk át Kijevbe. Az ungvári repülőtér főépületére néző kis mellékes házikó a check-in, itt aztán nagyon megállt az idő, szomorú valóság ébreszti az álmos utasokat. Félórával a gép indulása előtt gyülekezünk, morcos "csekkin"-hölgyek, őskori átvilágító és a '60-as évekből itt felejtett detektoros kapu (стоп/идите). Szürrealizmus a 2 váró, mintha idegyűjtötték volna a városban szanált mozik üléseit - :)? Handicapped kiszolgálásra is felkészültek, régi darab, sajnos a wc ajtók helyi szokás szerint tárva-nyitva, bár kiírás szerint az egyik úgysem működik, a kisebbik váró használaton kívüli ajtaja gondosan leplombálva -- biztos, ami biztos, itt nem lehet kimenni a kifutóra.

Mai gépünk Saab-340-es volt, régi jószág, megjelenésére nem sokat ad, belsejét megrágta az idő vasfoga. Az Ungvár-Kijev járat most úgy közlekedik, hogy először
a Kárpátok felett elmegy Csernovciba, ez bő háromnegyed óra, szerencsések vagyunk, a szép időben gyönyörködünk a hegyekben. Csernovciba érve megállunk félórácskára, itt Ungvárhoz képest nagy a forgalom, kisgépek és szomszédos ország repülője várakozik. Az utasok kimehetnek rágyújtani a főépülethez, majd újabbak csatlakoznak, a gép csontra megtelik, repülünk tovább Kijevbe. Az egész móka kicsit kevesebb, mint 2,5 óra, útközben 2-szer adnak cukorkát és vizet. A hó Kijev környékén is elolvadt, a Dnyeper csak elvétve jeges, beérve a városba csodálkozom, hová tünt péntek óta a hó? Jó, hogy jön a húsvét, ilyenkor helyi szokás szerint nagy szorgoskodás megy a házak körül, van mit csinálni - por, szemét és kosz maradt a tél után. Hétágra süt a nap, tényleg itt a tavasz, hétvégén órát is átállítunk!

Nincsenek megjegyzések: