2010. február 28., vasárnap

a víz múzeuma

vagy ahogy itt nevezik, Víz Információs Központ. A múzeum magas dombon, a Krescsatyik parkban található, ez a legrégebbi víztorony Kijevben, 1872-76 körül épült, szorosan vele összenőve áll a tűztorony, ahonnan őrszem figyelte, nem ütött-e ki tűz valahol a városban. A víztorony földalatti régi tározójában kialakított kiállításon csoportos idegenvezetéssel mutatják be a víz körforgását a természetben, útját a föld alatt, természetes és mesterséges tisztítását, felhasználását, takarékosságra oktatnak -- rengeteg érdekes dolog látható és tapasztalható sok játékkal egybekötve. Kis történelmi áttekintéssel indítanak, az első vízvezetékrendszer 24 km-re mostana több ezresre nőtt Kijevben, a fából készült csöveket, kerámia, vas, ill. mára tartós műanyag váltotta fel. Megtudható, milyen 30 szempontnak kell a fogyasztásra szánt jó víznek eleget tennie. Van barlangrendszer, villámlással egybekötött zivatar, kis vízesés, Kijev legnagyobb wc-kagylója szemlélteti a leggyakoribb vízhasználatot, homokpadon folyókat húzhatunk lapátkákkal, eregethetünk nagy szappanbuborékokat, óriás-buborékban állhatunk. Megismerhetjük milyen halak élnek a Dnyeperben, egzotikus, szép, színes halakat láthatunk, foghatunk az akváriumban.

Nagyon jó múzeum!

Sajnos nálunk Kijev centrumában a vízvezetékek nagyon régiek, elhasználtak, így a víz nem mindig tiszta - mi rendszeresen ballonokban vásárolunk vizet fogyasztásra, konyhánkban állnak kis pumpával ellátva, az óriás palackos vízből iszunk és főzünk.

4 megjegyzés:

Csilla írta...

Ó, a fiuk hogy élveznék ezt a muzeumot!

Itt is lehet kapni ilyen nagy tárolós vizeket, és itt sem isznak sokan a vezetékes vizből, leginkább azért, mert nagyon-nagyon kemény.

ribizlifozelek írta...

Egyre jobban el szeretnek menni Kievbe...

Mariann írta...

Nagyon érdekelne ez a víz múzeuma, merre található? Hamarosan Kijevbe látogatunk, szeretnénk érdekes dolgokat látni, mint ez! Köszönöm előre is a választ! Nagyon tetszik a blog, sokat böngésszük, látszik, hogy szeret ott élni!

Observer írta...

Kedves Mariann, a víz múzeuma Kijevben az ul. Grusevszkogo 1. sz. alatt található, a Kresatyik parkban, a Jevropejszkaja plosad' felett. Itt megy a website elérhetősége: http://www.aqua-kiev.info/page.asp?Id=33
Jó utat és szép élményeket Kijevben!