2010. február 9., kedd

ukrán elnökválasztás - 2. forduló

A jegyzőkönyvek 99,4%-os feldolgozottsága alapján a választásokat Janukovics nyerte 48,88%-kal, Julia 45,61%-ot ért el, kettejük közötti különbség 3,27%. A szavazatok 1,19%-a érvénytelen, a szavazók 4,37%-a mindkét jelölt ellen voksolt. A választási megfigyelők egyöntetűen demokratikusnak, transzparensnek minősítették a választást, csak apróbb szabálytalanságokat észleltek. Janukovics hívei már tegnap este a folyamatos havazás ellenére támogatásukat kifejezendő, ünneplésre gyülekeztek Kijevben, így munka után 1 óra alatt értem haza, csigalassúsággal haladt az autósor a Krasznoarmejszkajan, majd az Aréna után a Krescsatyikon teljesen szabad volt az út.

Az 1 napos teljes hallgatást követően késő éjszaka megszólalt Julia, "Я никогда не признаю легитимность победы Януковича с такими выборами", vagyis ilyen választásokkal soha nem fogja elismerni Janukovics győzelmének legitimitását. Julia szerint a csalásokkal szerzett szavazatok meghaladják a kettejükre adott szavazatok közötti különbséget, szerinte 1,5 millió ilyen szavazatról van szó. Eddig 2 választási körzetben is újraszámlálást kezdeményezett, jogászait azzal bízta meg, hogy bíróságon óvják meg a választási eredményt. Pártjának egyik parlamenti tagja még az este azt nyilatkozta, mindent el fognak követni azért, hogy legyen 3. forduló. 

A szavazatok megoszlása érdekesen alakult: egész Nyugat- és Közép-Ukrajna valamennyi körzetében Julia nyert, Kelet és Dél-Ukrajna egyöntetűen Janukovicsra szavazott - vagyis Ukrajna megosztottsága az előző választásokhoz képest nőtt, és földrajzilag abszolut határ húzható. Az átlagos részvétel magasabb volt a 2. fordulóban, mint az 1.-ben, legmagsabb részvételi arány Ternopol és Donyeck megyékben regisztrálták (77,8, ill. 77%), legalacsonyabbat Kárpátalján (56%).

3 megjegyzés:

Csilla írta...

Akkor most mi lesz? Mikorra derül ki, hogy ki a végleges győztes?

Snowqueen írta...

Neki nem is kell elismernie legitimnek, elég, ha a nép elismeri...:-) Egyébként én azt a bizonyos határt valahogy párhuzamba tudnám állítani az adott területen élő orosz népesség számával, vagy tévedek?...

Observer írta...

Juliának bele kell törődnie, h nem nyert, ez az újraszámlálás, bíróság, stb. - időhúzás. Végleges eredményt a jövő héten hirdetnek. Igen, van összefüggés az orosz népesség számával (statisztika szerint a lakosság 18%-a vallja magát orosznak).