2010. február 20., szombat

Lássuk be, nagy színház ez itt, ma reggel

Julia Tyimosenko beadta a derekát, visszavonta keresetét. 1 hete, szombat este állt ki és beszélt a csalásokról, válaszul a rákövetkező napon, vasárnap este a Központi Választási Bizottság (KVB) végleges eredményt hirdetett, győzött Janukovics. Sebtiben másnap kitűzték a hivatalos beiktatás időpontját, február 25-ére. Julia sem volt rest, 2 nappal később keresettel fordult a Legfelsőbb Államigazgatási Bírósághoz, hogy az érvénytelenítse a KVB döntését, nagy dobozban, 9 vastag dossziéban adta át bizonyítékait. Ez a kis bírósági cucc a már szokásosnak tekinthető ukrán játékszabályok alapján zajlott. Tegnap reggel, Julia talpig feketében jelent meg a bíróság előtt, személyesen érvelni ügyéért. Egyáltalán nem meglepő, hogy az egyenes televíziós közvetítést, amit kért, elutasították. Az, hogy egész véletlenül a mikrofon és a hangosítás az ő beszéde kezdetekor elromlott, várni kellett, hogy megjavítsák - teljesen normális. Mint ahogy előre borítékolni lehetett, hogy a bíróságot sem a bizonyítékok, sem a megjelölt tanúk nem fogják különösebben lázba hozni, ő az aláírt jegyzőkönyvek alapján a döntést hozó KVB tagjait hívta be meghallgatásra. Ma reggel Julia visszavonta keresetét, mondván, nem látja értelmét ilyen körülmények között folytatni a küzdelmet. Kis probléma keletkezett, a bíróságnak fogalma sem volt, mi a teendő, eljárási rendje nem rendelkezik arról, h a "felperes" visszalép? Julia látványosan elhagyta a bíróság épületét, mert ebben az esetben az ügy lezárható. Elmondhatjuk, biztosra mentek: nem elég mondani, fizikailag is el kell hagyni a helyszínt 1 kereset lezárásához. 

Így aztán annak sem volt több akadálya, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Juscsenko végre megnyilvánuljon és publikusan gratuláljon Janukovicsnak, sőt kegyeskedett aláírni a hivatalos beiktatásról szóló rendelkezést is. A gépezet beindult, kis tökölés után, az üres büdzsé ellenére találtak forrást az esemény méltó megülésére. Nekünk, "kijevieknek" ez elég jól jön: közlekedni majd egyáltalán nem lehet a városban a számos külföldi és belföldi über-fontos látogató és biztonságuk érdekében foganatosítandó intézkedések, értsd alatta kemény útlezárások miatt. No de itt van a jó hír: Azarov úr, Janukovics jobb keze, megkérte a kijevi polgármestert, ugyan takaríttassa már el azt a sok mocskos és olvadásnak indult havat csütörtökig. Ami december közepe óta nem sikerült, most meglesz, végre-valahára nekilátnak takarítani!!!

Vajon Pesten mi kell ahhoz, hogy az utak mentén húzódó havas koszcsíkokat csak úgy ellapátolják? Bár mit izgulok, nálunk a választásokig biztos elolvad...

Még 1 jó olvasnivaló a témában:
http://eastside.blog.hu/2010/02/13/julija_nem_akar_a_foldon_jarni

Nincsenek megjegyzések: