2009. december 15., kedd

Logo - Euro 2012

Múlt héten pont került a hónapok óta tartó bizonytalanságokra, véglegesen eldőlt, hogy Ukrajna az egyik főrendezője lesz a bajnokságnak. Platini úr azt mondta, bár látványos haladás volt a felkészülésben Ukrajnában, a gyakori ellenőrzéseket folytatják. Az Euro-2012 előkészületei az ukrán viszonyokat jellemző módon haladnak: a magánfinanszírozásban épülő beruházások folyamatosan átadásra kerülnek, nyáron nyílt meg Donyeckben a Donyecki Sahtyor futballcsapat minden igényt kielégítő Donbass-Aréna stadionja, amelyet a futballklub tulajdonosa, Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb oligarchájának cége építtetett USD 400 millióért. December elején a harkovi Metalliszt stadionát adták át, ez a klub Alekszander Jaroszlavszkij úré, az ő cége szponzorálta az EUR 57 millióba kerülő beruházást. A lvovi stadion építése megkezdődött, ennek tervezett bekerülési költsége UAH 670 millió (kb. USD 85MM), ez állami beruházásban készül, csakúgy, mint a kijevi Olimpiai Stadion felújítása, amely költségvetése UAH 2 milliárd (USD 250MM) felett van.

A bajnoksághoz kapcsolódóan a stadionok mellett számos infrastruktúrális beruházásnak is el kell készülnie, ezek közé tartoznak a rendező városok repülőterei, ország-és városi utak, hidak felújítása, szállodák megépítése. A parlament elfogadta az ukrán Euro-2012 megfinanszírozását az állami költségvetésből, idén majdnem UAH 10 milliárdot várnak az Ukrán Nemzeti Bank nyereségéből erre a célra. A köztársasági elnök megvétózta a törvényt, ideiglenesen elzárta a csapot, a költségvetés egyébként is üres.

Az emblémával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, azt olvastam, hogy a lengyeleknek nem tetszik, virágukban felcserélték nemzeti színeik sorrendjét. Logo koncepció magyarázat ide-vagy-oda, az embléma láttán inkáb gyermekeknek készült rajzfilmre, vagy mese illusztrációra asszociálok, még jó, hogy ráírták, miről-mihez szól. A logo megálmodója egyébként portugál nemzetiségű és azelőtt még térképen sem látta Ukrajnát.

Nincsenek megjegyzések: