2009. november 21., szombat

Mihály napja - Михайлов день, és a kijevi Szent Mihály székesegyház

Régen írtam ünnepről - november 21. Szent Mihály arkangyal napja az egyik legjelentősebb ünnep a pravoszláv egyházban. Szent Mihálynak, az egyház védelmezőjének számos pravoszláv templomot szenteltek Ukrajna területén is. 

Szent Mihály egyben Kijev védőszentje - a legenda szerint az arkangyal megjelent II.Szvjatopolk (keresztségben Mihály, Bölcs Jaroszláv unokája) kijevi fejedelemnek a kunok ellen vívott harca során; lovagi öltözetben, kiterjesztett szárnyú madár képében és győzelemre segítette őt. A fejedelem ennek emlékére alapította Kijevben 1108-ban a Szent Mihály székesegyházat és kolostort. Monda szerint a kőtemplom helyén állt valaha Mihály, a kijeviek megkeresztelkedése utáni 1ső kijevi metropolita fatemploma. A székesegyház abban az időben a 2. Szent Mihálynak szentelt templom volt (a kijevi Vidubicsi Szent Mihály kolostor 20 évvel öregebb), viszont ez volt az első aranykupolás építmény a Kijevi Rusz területén (aztán rengeteg követte) és egyben az utolsó, melynek belsejét mozaikok díszítették.

A templom dombon áll, ezt Mihály hegynek, a templom előtt lévő teret Mihály térnek, a mellette lefelé, a Majdan terére vezető utat Mihály utcának, a Mihajlovszkaja és Proreznaját összekötő utcácskát Mihály köznek hívják és a lenti Podolból a Mihály hegyre emelkedő siklót is Mihály után keresztelték el. A városban van még egy 3. Szent Mihály templom -- a Központ Kórház (volt Oktyabrszkaja) területén is.


A Szent Mihály templom eredetileg 1 kupolás építmény, később, a 18. sz.-ban a főkupola köré 6 kisebbet építettek, a bizánci stílust ukrán barokk váltotta, a templom elé aranyozott tornyú harangláb került. A Szent Mihály székesegyház túlélt több harcot, háborút, a középkorban különleges jogokat kapott, kozákok, hetmanok, orosz főurak, I.Péter is támogatták, adományaikból hozzáépítettek, megújították. Nem sikerült túlélnie a sztálini időket, áldozatul esett az ateista programnak, ill. kellett a hely a gigászi kormányzati negyed tervéhez. 1934-36 között lebontották, felrobbantották, előtte a mozaikok és freskók egy részét szervezett módon kimentették az utókornak, melyek többsége kalandos utat követően (Oroszország, Németország) visszakerültek Kijevbe, a Szófia székesegyház múzeum kiállításán megtekinthetőek.

Ukrajna 1997-99-ben régi fényképek, fotók, rajzok alapján újra felépítette a székesegyházat, új ikonosztázzal, új belsővel. Kijevben itt 2 nagy tér fonódik egybe - a Mihajlovszkaja és a Szofijszkaja, az utóbbin a Szent Szófia templom együttese áll Bölcs Jaroszláv korából, vele szemben a Szent Mihály kolostor - nagyon ott van, szépen megszerkesztett kép.

1 megjegyzés:

Snowqueen írta...

Nagyon szép székesegyház, kár, hogy azt már sosem látjuk, hogy milyen volt belül valójában:-( De így is nagyon szép!