2009. november 7., szombat

Itt v'ok


Pesten, tegnap hazajöttem 1 hétre. A boriszpoli repülőtérre érve felvettem a maszkot, még a múlt héten kaptam egy magyar kolléganőmtől tarcsiba, a reptérre tartogattam. A repülőtéren a szokásos péntekhez képest kevesebben voltak, a bejárattal szembeni bőröndfóliázók hangosan ajánlgatták szolgáltatásaikat, nem volt munkájuk. Visszaesett az utazók száma, ez a határátkelők forgalmán látszik, a kiutazók száma 23%-kal csökkent, a külföldi beutazóké pedig 40%-kal.

A földi kiszolgáló személyzet "maszkarában" dolgozott, az utasok többsége viszont nem viselt maszkot. A múlt heti felkészülésünkhöz hozzátartozik, hogy beoltattuk magunkat magyar oltóanyaggal (igen, olvastam a neten a bazi-nagy vitát a magyar vakcináról, 2 orvost is felhívtam Magyarországon - egyik sem beszélt le - úgy ítéltem meg, a kinti kockázat übereli a hazai oltóanyagét - gondoltam, ez utóbbit inkább futom). A contingency plan 2dik eleme pedig a beszerzett gyógyszer - ezt 1 másik kollégám hozta Pestről, nekünk valószínű-biztos-egyáltalán-nem lesz rá szükségünk - majd eljuttatom annak, aki esetleg rászorul kinti ismerőseim közül. Természetesen szedem a vitaminokat, mindennap zöldségsaláta, hagymával, vagy fokhagymával.

A hagyma, fokhagyma és a citrom is ideiglenesen hiánycikké vált egyes helyeken, ahol árulták, ott a járvány előtti ár duplájáért. Ezt most nem pánikkeltésként, hanem mint tényt említem -- "big sister is watching u" -- a múlt héten 1 bloggert lekaptak, aki a nemzetvédelmisek szerint rémhírt terjesztett a betegség típusáról. A múlt héten napról-napra változott a helyzet és a kommunikáció, Ukrajna hozta formáját, jó, kevésbé jó, negatív, tárgyilagos, emocionális, egymásnak ellentmondó hírek váltogatták egymást - ha komolyan venném mindazt, amit itt összehordanak, bizony-bizony megérdemelném...

Jó hír, hogy néhány megyében stabilizálódott a helyzet, sajnos az influenza más megyékre továbbterjedt - karantént vezettek be még 2 megyében. Csütörtökön megerősítették, hogy Kijev is "elesett" - 2 halálesetről tudósítottak, az influenza, ill. felsőlégúti betegek száma meghaladta a járványküszöb értékét. A polgármester felhívása ellenére nem vezettek be karantént. A WHO szakemberei vizsgálódtak, tanácsokat adtak, prognózisuk szerint Ukrajnát - csakúgy, mint más országokat a világon - 3 hullámban éri el az influenzavírus: most, tavasszal és következő ősszel, tömeges oltást javasoltak megelőzésként. A miniszterelnök-asszony nyilatkozatban igyekezett ennek komolyságát oldani, mondván, az előrejelzések gyakran nem jönnek be. A gyógyszerellátás javult, újabb repülőgépnyi tabletta érkezett, a kórházakat ellátták és jönnek a humanitárius segélyek is.

Változatlanul nem engedélyezik a tömeggyűléseket, vannak azonban halaszthatatlan dolgok: szerda este a Kijevi Dinamo-Inter meccset megtartották. Hideg volt, a játékosok jó része kesztyűben és hosszúujjúban rohangált, sajnálom, hogy ilyen szerencsétlen 2dik góllal kaptak ki az ukránok. Működnek a mozik, színházak és egyéb szórakozóhelyek, a látogatottság látványosan csökkent - de ugye, a biznisz mindenek előtt. A forgalom a kijevi utakon kicsit javult az iskolai szünet miatt.

A politikusok aktivitása egyáltalán nem hagyott alább, Juscsenko köztársasági elnök ügyészi vizsgálatot kért a miniszterelnök-asszony ellen a járvány kapcsán késői intézkedése miatt. A nemzetvédelmi tanács vezetője szerint megérett a helyzet a rendkívüli állapot bevezetésére. Mindennap megnyilvánul valaki a választásokkal kapcsolatban, az elnök és támogatói a januári időpont májusra halasztását javasolták - a másik tábor nem lát okot a januári elnökválasztás időpontjának eltolására. Vitte a pálmát az a hír, amely szerint a miniszterelnök-asszonyt és minisztereit - a járványra számítva - már pár hónappal ezelőtt beoltották -- természetesen ezt is cáfolták...

Jól vagyunk, amit szívből kívánok másoknak is, üzenem Noénak Kijevbe, hogy Pesten még vannak levelek a fákon, zöldell a fű, az idő nem túl jó (látom Kijevben mára megérkezett a meleg), Euthymiának pedig, hogy itt is adják a MJ filmet, remélem megnézem.
Szép hétvégét és jó egészséget!

4 megjegyzés:

Csilla írta...

Jaj, sokat gondoltam rátok! Olvasom én is a napi híreket, látom komolyodik a helyzet, nem jó ez. Mikor mész vissza? Muszáj?
Nagyon vigyázz magadra, már amennyire lehet, de látod mi is hogy jártunk. Hiába próbáltam óvni a gyerekeket. Viszont azt hallottam, hogy ezek a szájmaszkok tényleg jók!

Szép napokat neked!

Euthymia írta...

Jó szórakozást a filmhez és BUDAPESTHEZ egyaránt!! :) Vigyázz magadra!!!
Szép napokat és JÓ EGÉSZSÉGET!! :) :)

Toto írta...

Igen, itthon érthetetlen módon komplett hisztéria alakult ki a vakcina körül. Nálunk magukat egészségtudatosnak gondoló kolléganők kéretlen önkéntesként személyesen leültek egyenként mindenkivel, hogy milyen veszélyes ez a vakcina, be ne oltassa magát, mennyi szövődménye lehet, orvosoktól hallotta, stb.
Pedig pontosan az van amit írsz, h1n1&szövédményei kockázata vs vakcina kockázata. A kettő közül az utóbbi a jelentősen kisebb.
Sztem botrány, és az eü. kommunikáció csődje, hogy nálunk a 20-50 év közti lakosság 70-80%-a nem akarja beoltatni magát mert fél az oltóanyagtól.

Egyébként a Zindex is írta, hogy pletykák szerint nem h1n1 járvány terjed Ukrajnában, hanem tüdőpestis.

Fules írta...

Hhhaj. Most sajog a szívem a veresi házunk után.:)