2009. november 3., kedd

nem tudom milyen járvány van


Vasárnap este Operában voltunk, a Karácsony éj c. balettot néztük meg. A zene Sztankovics, mai ukrán zeneszerző műve, a történet Gogol egyik elbeszélésén alapul, a balett klasszikus, modern, népi- és revü táncelemek egyvelege. Érdekes és jó volt. Az Opera – ez most nem meglepő – fél házzal ment, néhányan a nézőtéren maszkban ültek.

A balett miatt elmulasztottuk élőben meghallgatni Julia Tyimosenko miniszterelnök-asszony beszédét a tv-csatornáin keresztül. Hétfő reggel sikerült pótolnom, a reggeli hírekben több részletet ismételtek és a média széles körben – net, újságok – hozta nyilvánosságra az elhangzottakat.

Julia vaníliaszínű, közepesen nagy, kerek galléros, a gallérok találkozásánál szép brossal díszített ruhában, angyalként szólt az emberekhez. Julia Tyimosenko öltözködését külön tanulmányban illene megénekelni. Nyilván megjelenését profi stylist csapat koordinálja, munkájukat csak dicséret illetheti – lenyűgöző, hogy mindig nőies, egyéniségéhez és alakjához illő ruhákat visel, melyek színe, fazonja üzenetet hordoz a világnak. Tavalyi egyik első látogatásakor a szomszédos ország „cárjánál”, Putyinnál egyszerű, mogyorószínű kötényruhát öltött szép, fehér blúzzal, „az okos lány meséje”. Pár hét múlva, mikor a gázproblémák kapcsán oly nehéz tárgyalásokra tért vissza Moszkvába – hajnali közös sajtóértekezletükről mindenki jól emlékszik a nyakig zárt, fekete ruhában megjelenő Juliára – „áldozat vagyok” – a fekete szín kiemelte sápadtságát, különös hangsúlyt adva az országáért tárgyaló eltökélt nőnak. Fedetlen vállakkal, mély dekoltázzsal, hosszú fehér ruhában, leengedett hajjal járt az ogyesszai Operában és fogadta a teljesen megérdemelt elismerő pillantásokat, bókokat. Kedvenc elemként jelenik meg a gyöngysor, gyöngyfülbevaló, szereti a világos színeket, az egybeszabott ruhákat, egyáltalán nem jellemző, hogy klasszikus kosztümökben jelenne meg, ha kosztüm, csakis a nőies verzió: szoknyás, Chanel kiskosztüm, a nadrágosokat kifejezetten kerüli.

Ez volt a szép felvezetés, ami ezután jön, az csúnya lesz.

Julia arról beszélt, hogy a világ 2 megpróbáltatás elé is állította Ukrajnát: itt van ez a fránya pénzügyi krízis, most meg a csúf járvány. 3 dolgot kért tőlünk – szemünkbe nézett, meggyőzően, kedvesen és aggódva – (1) legjobb megelőzésként hordjunk maszkot, mivel ez most hiánycikk, készítsük el magunk, és ha ilyesmit tudunk varrni, hát varrjunk családunknak, rokonainknak, szomszédjainknak és barátainknak is. (2) Azt is kérte, hogy kerüljük a tömeges rendezvényeket és (3) nagyon kérte, hogy a betegség első jeleikor hívjunk orvost, ne foglalkozzunk öngyógyítással, mert betegség kezdeténél minden órának súlya van. Együtt a járványt legyőzzük és Ukrajna egészséges lesz.

Szerintem ez mind helyes tanács, megelőzésre és összefogásra ösztönöz.

A köztársasági elnök úr sem tétlenkedett, ismét segítségért fordult a járvány leküzdéséhez, kifejezetten a szomszédos országokat, illetve az USA, EU és NATO vezetőit szólította meg. Néhányukhoz ugyan már másodszor fordult, a megszólítottak közül 2 ország mintha Ukrajnához képest szerényebb adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezne – Belorusszia és Moldova – , másik 2-vel pedig kisebb-nagyobb vitákban áll – Oroszország és Románia – de bajban ugye bármilyen segítő kéz elkél.

Vasárnap éjjel miniszterelnök-asszony, külügyminiszter úr és a köztársasági elnök titkárságának vezetője együtt delegációknak kijáró tisztelettel fogadták a repülőtéren azt a gépet, amely Svájcból 300ezer Tamiflu-t hozott, külön köszönetet mondva az értékesítő gyógyszergyártónak, aki alacsony áron értékesítette Ukrajnának a szállítmányt. A gyógyszerek kórházba kerültek.

Hétfő délelőtt a miniszterelnök-asszony, majd az egészségügyi miniszter, később a parlament elnöke is nyilatkozatokban erősítették meg, hogy Ukrajnában nincs sertésinfluenza járvány és ne keverjük össze a szezont a fazonnal, akarom mondani, a sima influenzát a sertésinfluenzával.

A’sszem ez volt az a pillanat, amikor én is összezavarodtam: mi van?

Ki a bánat verte félre a harangokat először pénteken, amikor hivatalos közleményben értesítettek bennünket az „ismeretlen eredetű járvány”-ról szállingózó hírek után, hogy sertésinfluenza-járvány van Nyugat-Ukrajnában? Verseny indult a „ki menti meg először Ukrajnát” mozgalomban, meghatározó vezetőik fordultak a világ országaihoz segítségért, az ország lakosságához gyakori, világosan fogalmazott üzenetek jöttek, mik a betegség tünetei, hogyan előzhetjük meg, mit tegyünk és mit ne tegyünk. Kétségbeesett emberek rohanták meg a gyógyszertárakat, a gyakori és határozott információk egyértelmű pánikot indítottak Ukrajna-szerte, amely most átterjedőben van a szomszédos országokra is: olvasom, hogy aggódnak otthon az átjáró patika-látogatók miatt, Szlovákia 2 határátkelőt ideiglenesen lezárt, megerősített határátlépés ellenőrzés van a belorusz és orosz határon.

Tegnap néhány politikus is értékelte a helyzetet, Szimonyenko, az Ukrán Kommunista Párt vezetője azt mondta, érdekes, hogy pont Nyugat-Ukrajnában kellett bevezetni karantént, ahol a legnagyobb küzdelem várható a szavazatokért. A karantén nem teszi lehetővé majd a választások ellenőrzését, jó alkalmat teremthet visszaélésekre.

Jacenyuk fentieken kívül még azt vetette fel, hogy a múlt pénteken a járvány miatt hozott tömegrendezvények betiltása Julia választási ellenfeleinek egyáltalán nem kedvezett. Julia a Majdanon még előző hétvégén tartotta köztársasági elnökválasztási nagygyűlését – új Majdan, rengeteg ember, vidékről is szállították fel a résztvevőket. Juscsenko, jelenlegi köztársasági elnök hiába tervezte múlt vasárnapra ugyancsak belvárosi, Szofia székesegyház előtti választási gyűlését – a felácsolt színpadot le kellett bontani az alig 1,5 nappal korábban bevezetett nyilvános rendezvények betiltása miatt. Ugyanerre a sorsra jutott Janukovics, a Régiók Pártjának elnöke, Julia nagy riválisa, aki harkovi választási gyűlését nem tudta megtartani, helyette az 1gyik harkovi tv-csatornán keresztül szólt híveihez. Jacenyuk kerek-perec kimondta, hogy a járvány politikai jellege megelőzi a gyógyászati megfontolásokat.

Annyi mindent hordtak össze – elkerülendő a rémhír-és pánikterjesztést, nem részletezem – hogy igazán nem tudom, milyen járvány is van Ukrajnában. Megfázások, influenza, sertésinfluenza – tény a betegek magas száma, meghaladja a 250 ezret, nem ismert igazán, hogy milyen vírus által fertőződtek, alacsony azon esetek száma, ahol megbizonyosodhattak az A/H1N1 vírus meglétéről mindössze 14, 71 haltak meg. 2 labor képes jelenleg ilyen vizsgálatokra Ukrajnában, ezek Kijevben vannak, mindenki levonhatja a következtetést, hogy hány vizsgálatot képesek lefedni. Elkeserítő, hogy ilyen a felkészültség és megrendítő, hogy influenzás betegeket gyógyító orvosok halnak meg.

Egyenesen borzasztó, hogy influenza, vagy bármi egyéb járvány hírét bármiféle politikai célokra használjanak fel, szomorú, hogy vírusos betegség hírével manipulálják a köznépet.

Nem tudom milyen járvány van Ukrajnában. Influenzavírusok szállnak a levegőben és keverednek kampányvírusokkal. Tanulmányainkból tudjuk, hogy a vírusok gyorsan képesek önmaguk megváltoztatására, az influenza és politikai játékok vírusainak mutációi lehetnek ránk nézve a legveszélyesebbek.

4 megjegyzés:

Csilla írta...

Igen, voltál is eszembe, amikor végre meg tudtam nézni a híreket egyik este. Mindenféle hírek érkeznek Ukrajnából és egyik rémísztőbb mint a másik. És persze mi akik nem ott lakunk, ezekről a politikai csatározásokról nem is tudunk, csak ti látjátok át ezeket. Sajnos a történelemben többször is láthattuk, hogy a politika sokszor felülemelkedik az emberek érdekein.

Remélem, hogy hamarosan tul lesz országotok ezen a próbatételen. Kívánom, hogy te ne legyél beteg. Mi a két fiuval nagyon megszenvedtünk, elkapták a H1N1-et, senkinek nem kívánom! Vigyázz magadra és akire tudsz!

Cap Matifou írta...

Hat ez az, mi lehet ez a cucc?

Ahogy ennek oka van
http://azta.hu/tudomany/8581-a-lengyelek-nem-oltanak-a-sertesinfluenza-ellen
esetleg Joseph Moshe sem beszelt felre 2,5 honappal ezelott
http://www.goldismoney.info/forums/showthread.php?t=420774&goto=nextnewest

Moshe claimed that Baxter's laboratory in the Ukraine out of all places was creating this biological weapon. All of this came out in the beginning of August, which is more than 2 months before the situation that is currently unfolding.

Csilla írta...

Ürömben egy kis öröm, meglepi nálam neked!

Noé írta...

Szia:)

Profi bejegyzés. Kicsit elgondolkodtam a holnapon,amikor az emberek megunják a maszkos maskarázást, teljesen félreteszik az óvatosságot, és valóban elkezd tejedni a vírus. Akkor mi lesz????