2009. november 1., vasárnap

A/H1N1 járvány -- update


A nyugat-ukrajnai járvány megfékezésére és továbbterjedésének megállítására újabb intézkedések születtek. A külügyminiszter Ukrajna követségein keresztül számos országhoz fordult segítségért, az EU, NATO országain kívül Indiához is. Hétfőn érkezik a WHO szakértői csapata, már1sőként a szomszédos Lengyelország humanitárius segélye megérkezett Lvovba, lélegeztető-gépek, Tamiflu-k, gézmaszkok, orvosi védőöltözékek és további szállítmányok vannak úton. Több ország visszaigazolta készségét konzultációkra és megelőző készítmények szállítására.

Ukrajnában, a gyógyszertárakban a gyógyszerek túlnyomó többségét recept nélkül árulják, az influenzát gyógyító készítményeket a további felvásárlások megakadályozására ezentúl csak receptre lehet megvásárolni. A múlt hét eleji nyugat-ukrajnai „ismeretlen” eredetű, gyorsan terjedő betegség hírére a gyógyszertárak a megnövekedett keresletet kihasználva, a maszkok árát többszörösére emelték – már amíg voltak. A maszkok hiányának pótlására, az állami rendelésre történő gyártásra az állami tartalékból 6 millió méter gézt adtak ki belföldi gyártóknak. Elrendelték a maszkokat gyártó üzemek hétvégi munkarendjét, illetve az influenzához kapcsolódó gyógy-készítményeket gyártók éjjel-nappali üzemelését. A kormány UAH 100MM, rendkívüli összeget utalt ki a megelőző-és gyógyító készítmények azonnali beszerzésére. Egyúttal folyamatosan ellenőrzik a gyógyszertárakat készleteik, illetve áraik tekintetében.

Friss hírek szerint eddig 53-an haltak meg influenzában, 14 esetben erősítették meg a vírus meglétét. Nyugat-Ukrajnában a helyzet változatlanul feszült, a gyógyszertárakban sorok, gyógyszerhiány, a kórházakban káosz van. Kijevben nincs H1N1 vírussal fertőzött beteg, nem volt tüdőgyulladásos haláleset sem, ugyanakkor a légúti fertőzéses betegek száma 20%-kal magasabb a múlt év hasonló időszakához képest, és ha így folytatódik, hétfő-keddre a betegek száma megközelíti a járvány-küszöböt. Változatlanul nem engedélyezik a nyilvános, tömeges rendezvényeket és felfüggesztették a hadseregbe az épp esedékes sorozásokat.

Az emberek és a sajtó központi témája az ország felkészületlensége a járványhelyzet kezelésére. A gyógyszerhiány mellett általános gond a kórházak felszereltsége, laboratóriumok hiánya, a betegeket gyógyító orvosok védelme – van kórház, ahol az orvosok negyede maga is megfertőződött. Kérdésként merült fel a januári köztársasági elnök választások esetleges elhalasztásának gondolata, ezt a miniszterelnök-asszony határozottan cáfolta, választások mindenképpen lesznek. A politikusok megragadják ezt a szomorú alkalmat is kampányaik színesítésére, szánalmas vitákon járatják le egymást tv-csatornák talk-show-in. Visszatérő kérdés, hogy ki keres ezen a helyzeten, illetve a kommunikáció pánik-gerjesztő volta.

A média minden formája – tv-csatornák, újságok, lapok, internetes oldalak, fórumok – ontják magukból a legfrissebb híreket, folyamatosak a tanácsok, mit tegyünk a vírusfertőzés elkerülésére. Megtudtuk, erős vírusról van szó, 2-mről is képes fertőzni, gyorsan szaporodik. Tömeges helyek elkerülése, gyakori kézmosás, napi 2-szeri garat-és orröblögetés sós, vagy más fertőtlenítő oldattal, helyiségek gyakori szellőztetése, természetes vitaminforrásokban gazdag étkezés, maszk hordása javasolt.

Az emberek komolyan veszik a helyzetet, tegnap kora délután lesétáltunk a Krescsatyikra, a 3 év alatt nem láttam ennyire üresnek, a belváros utcái és az üzletek is konganak. A járvány és a tegnap reggelre beköszöntött hideg (-2-0 fok) elvette az emberek kedvét a korzózástól, közlekedési eszközök fél-terheltséggel járnak. A járókelők 1 része maszkban jár, vagy sálját, kendőjét tekeri arca elé. A Passzázs gyógyszertárában tömeg volt – épp papír-maszk érkezett, a Volkonszkij cukrászdában sütiket vettünk – az eladók maszkban szolgálnak ki.

Nincsenek megjegyzések: