2009. október 18., vasárnap

még mindig Odesszáról

Szeretem Odesszát, mert kikapcsol, lelazít, energiával tölt fel, szabadság érzete önti el tested-lelked. Tengerparti város, egyben üdülőhely nagy nyüzsivel, éttermek, kávéházak, szórakozóhelyek sorával, szép építészeti látnivalókkal, laza és szabad légkör, déli, mediterrán hangulat. Ehhez társulnak a kulturális programlehetőségek. A legszerencsésebb persze nyáron menni Odesszába, engem most az eső sem zavart - sétálni akartam.
Az odesszai színházi-és opera élet a várossal egyidős, az egykori és 1873-ban leégett színház helyére nemzetközi pályázat útján kerestek tervezőket, a Fellner és Helmer bécsi építésziroda tervei alapján az 1874-es alapkőletételt követően 3 év alatt épült fel az odesszai Operaház.
A Fellner és Helmer építészpáros színházépítésre specializálódott, irodájuk 43 éves fennállása alatt 48 színházat építettek, főleg a Monarchia területén. Munkásságukról itt megy 1 érdekes cikk, az általuk épített színházak listája pedig itt található. Az odesszai Opera épülete jól sikerült, több mint10 éves felújítás után 2007-ben nyitották meg újra, bizakodjunk, hogy a mai technikai vívmányok segítségével sikerült megállítani süllyedését. A balett tetszett, az Opera belülről is csodás -- remélem még eljutunk ide más előadásra is.

Odessza belvárosának utcanevei őrzik a nagy alapítók, városépítők nevét, II.Katalin szobrát 2 éve sikerült helyreállítani. A fő utca, Deribaszovszkaja - Joseph de Ribas tábornok emlékére, fivére, Felix is sokat tett a városért. 11 éven át Richeliu igazgatta a várost és a régiót, a hálás odesszaiak szobrot emeltek neki a Patyomkin lépcső tetején (a lépcsőt valaha Richeliu-lépcsőknek hívták) és a Primorszkij bulvár kereszteződésében, utca és az általa alapított, Odesszának ajándékozott líceum is a nevét viseli.

A Passzázs, Odessza 19. századból származó plázája - szálloda, üzletek, irodák központja. Elegáns butikok, elit kereskedőcégek -- emléktábla hirdeti, a Faberge is képviseltette magát. A Passzázs homlokzata kívül-belül szobrokkal gazdagon díszített, a bejárat kapuboltozatait mozaikos borítás fedi, az üzleti portálokat fakeretes kirakattal és ajtóval látták el. Igyekeztek megőrizni az épületet, de mára ismét felújításra szorul. Nagyon elcsúfítja a sok, rendezetlenül elhelyezett ízléstelen és hivalkodó kereskedői reklám, bóvlikat áruló üzletek sora.

Az odesszai épületek többsége nemcsak szimpla ház - hanem van benne valami "csavar", ami megkülönbözteti a többi palotától, vagy bérháztól -- simán a kovácsoltvas erkélykorlátok, mozaikok, homlokzati díszítések, szobrok emelik ki ezeket, vagy valami különös ötlet, különc nagyvonalúság és eredetiség hívja fel a figyelmet az épületre. Egyik ilyen épület a "fal-ház", szemben állva az utcai homlokzattal teljes épületnek tűnik, oldalról már látszik, hogy az utcára tekintő erkélyek mögött zsebkendőnyi területek vannak, az épület sarkát élesen lecsapták.

Ogyessza számos művészt, írót, költőt adott, itt születtek, éltek, írtak, alkottak stb. Babel, Pausztovszkij, Ilf-Petrov, Katajev, a Szobornaja tér templomában keresztelték Ahmatovát, az odesszai zeneiskola növendéke volt Gilelsz, Ojsztrah és Richter, néhány híressé vált tudós tanított itt: Mengyelejev, Mecsnyikov, Tamm és Vakszman (utóbbiak Nobel-díjasok). Odesszai születésűek a Warner stúdiót alapító fivérek is.
Sajna a hétvége hamar véget ért, a hazaút autóval hosszú volt, rendületlenül esett, Ogyessza után jó 150 km-rel napos-esős hely mellett haladva teljes szivárvány-ív kísért bennünket egy darabig az úton.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Szerző!

Rövidesen pár napos "kalandtúrát" tervezek Ukrajnába, azon belül
Kijevbe és Lvovba.
Kijevvel kapcsolatban szeretnék pár praktikus kérdést feltenni e-mailen. Természetesen az útig amit lehet, elolvasok, kinyomtatok - de a kötelező látnivalókon kívül mindig kíváncsi voltam arra, amit többnyire csak a helyiek ismernek, vagy ami nincs benne az útleírásokban, könyvekben.
E-mail címem toto pont hu kukac chello pont hu, ha ideje engedi kérem keressen meg.

Üdvözlettel,

Tamás

Snowqueen írta...

Nekem erről a városról ez a dal jut eszembe mindig (főleg a refrénje:-):
http://www.youtube.com/watch?v=Txq2H8DCN9w

Íme, a szövege:
http://www.moskva.fm/artist/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%D0%BD/song_928514