2009. augusztus 20., csütörtök

norvég kis színes

Apró közös természeti vonás a norvégok és ukránok között a sok zöld, a fából építkezés kultúrája, a nyírfák, berkenyék, kányafélék gyakorisága és szeretete. Közös történelmi szál a vikingek, akiket normann, varég, vagy rusz névvel is illetnek - tudjuk, a Kijevi Rusz 1ső uralkodóháza, a Rurigok is varégek vagyis svéd vikingek - de erről majd máskor.

A norvégok vicces és kreatív skacok, jól hasznosítják a lehasznált síléceket - ezt a kaput és kerítést a lillehammer-i síugrósánctól nem messze láttuk. A norvégok mégiscsak szeretik a trollokat, mondáik népszerű alakjait, akik nagyfülűek és nagyorrúak, hatalmasok, gnómok és nemigazán jóindulatúak - hegyeken, vagy azok gyomrában laknak. "Komolyan veszik" őket, úton-útfélen kisebb szobrok emlékeztetnek rájok, hozzájuk hajtűkanyarokkal vezető utat építenek ez a Trollok útja - busszal felmentünk rajta... Az út aljában a trollok esetleges megjelenésére útjelző tábla figyelmeztet. Mi eggyel sem találkoztunk... A Briksdal gleccser erős autóit is a trollok után nevezték el trollautóknak. A bámészkodó turistáknak szánt norvég szuvenírek 1 része is valamilyen trollféle, a maradék a rén-és jávorszarvasokhoz köthető. (Érdekes, a norvég trollok a "hazain" kívül nemzetközi karriert is befutottak, kártékony program vírusok, rosszindulatú netes viselkedés jelzőjévé váltak. Miért? Ne légy troll! Ne etesd a trollt! Óvakodj a trolltól!)

A norvégok a troll-on kívül más szavakat is adtak a világnak: viking, fjord, sí, szlalom, lapp (biztos van több is, ez nem az én profilom). A fjordok, mint tanultuk, tipikus természeti képződmények Norvégiában (meg számosan vannak Kanadában), szerintem a fjordokon kívül a norvégok találták ki a víztükröt is - :), vagy ha ez nem is lenne így, Európában lehet, hogy náluk van a legtöbb.

Már az előző post-ból is kiderült, hogy a norvégok praktikusak, pragmatikusak, szeretik a funkcionális cuccokat. Pihenő-parkolóban kikapcsolódásként az ember mindjárt gyors látásvizsgálatnak vetheti magát alá, kombinálva apró színfelismerő teszttel. Skanzen belépőmatricádat pedig gyűjtőhelyen a többiekéhez ragaszthatod.

A norvégok az idők kezdete óta bioépítészek, a házak tetejét Norvégiában földdel, a norvég sziklás hegyoldalakon fejtett igazi palával, fazsindellyel, mostanában cseréppel fedik. A füves-földes tetejű házak jól szigetelnek, ma is épülnek ilyenek, kérdés persze, hogy vágják le a füvet, ha nagyon megnő? A norvégok ősidők óta jó hajóácsolók, olyannyira, hogy még templomaikat is hajóik mintájára építették. Utunk során több árbóc-templomot is láttunk. A viking-norvégok hajózási szeretete, felfedező kedve az évszázadok alatt nem csitult, több utazó-felfedező expedíciót vezettek, a 20. sz.ban is ismeretlen földeket hódítottak meg, átjárókat, be/áttelepülőket találtak. Nansen, Amundsen, Heyerdahl expedícióinak hajóit, útjaik eredményeit ma Osloban múzeumokban lehet megnézni, megismerni - nem semmi tudásvágy, emberség, kitartás, akarat és kemény helytállás párosult kalandvágyukhoz.

2 megjegyzés:

Snowqueen írta...

No,most döntöttem el:Norvégiát látnom KELL.

Observer írta...

:))