2009. augusztus 19., szerda

erre jártunk

Az van, hogy szokás szerint nem volt időm, ill. "technikai" nehézségeim megoldásához külső segítségre volt szükségem. A fényképek feltöltésével méretük miatt gondom volt, ez a lekicsinyítés c. móka meg elég időigényes, főleg a magamféle gyakorlatlannak, aztán most jött a felmentősereg - a fiam és az albumszerkesztő képében.

Az útvonal: Oslo-Mjösa tó-Gjövik-Lillehammer-Ringebu-Alesund-Geiranger-Förde-Voss-Bergen-Geilo-Oslo volt, praktikusan minden nap másutt aludtunk, csak Osloban töltöttünk 2 éjszakát. Az időjárással közepesen volt szerencsénk, inkább nem esett, volt napsütésben, felhőkben, csepergő, szitáló és zuhogó esőben is részünk.


Utunk során 5 fjordon hajókáztunk, keltünk át felette, vagy kompoltunk rajta - Stor, Geiranger, Nord, Sogne és Nalröy; 2 gleccsert néztünk meg - Briksdal, Boyum - megszámlálhatatlan vízeséssel, folyóval, patakkal találkoztunk. A norvég hegyek vagy kerekre csiszoltak, vagy - amerre nem járt a jég - az Alpokra hasonlító vad-sziklás képűek.

A vízesések gyönyörűségébe különösen belefárad az ember, a kezdeti felugrálások és lázas kattogtatásokat követően a 123-diknál ellő még 1 képet, ismét elcsodálkozva azon, hogy a víz függetlenül attól mennyire kék, zöld, világos, vagy sötét -- mindig kristálytiszta. Ennél meglepőbb talán a víztükör, készült olyan fényképünk is, amelyet nyugodtan forgathatunk fejjel lefelé is, a visszatükröződő táj ugyanúgy élvezetes, mint a tükörkép eredetije. A képek 1 részét lányom feltöltötte, itt elérhető.

Zárásképp jöjjön még 2 városkollázs: a szecessziós Alesund és Bergen, a Hanza-város.

2 megjegyzés:

Snowqueen írta...

Óóóóóóóóóóóó,ez az Alesund szívemnek tetsző városka:-)

Euthymia írta...

Nem unatkoztatok ti sem, ha jól látom :) nagyon tetszenek a képek :) és külön jópofa a sok kis zöld gombostű, amerre jártatok :)

(a picasaval nagyon egyszerű ám kicsinyíteni, de ha jól látom, pont azzal oldottátok végül meg a képek formázását, én csak ajánlani tudom mindenkinek)