2009. május 3., vasárnap

Krím: Jalta (Csehov háza) és Szudák (genovai vár)

Jaltai hegyoldalba vájt teraszon áll a „Белая дача” – Fehér Lak – csodálatos szellemű hely, 1 rendkívüli ember háza, kertje, Csehov otthonát járva az ember, a természet, az élet szeretete és jóság tölti el a látogatót. Csehov a Szahalin-szigeti útján szerzett tuberkulózisa miatt költözött délre és építtette a házat, élete utolsó 5 évét töltötte itt, húgával, édesanyjával és időnként megjelenő moszkvai színésznő feleségével. Ismert színdarabjai, a „Cseresznyéskert”, „3 nővér” és számos egyéb műve született itt, a ház 1ső emeleti, legnagyobb ablakokkal rendelkező dolgozójában. Csehov, amikor nem írt, szívesen kertészkedett – a kertben még ma is láthatóak azok a cédrusok és néhány bokor, mint pl. a házra kúszó sárga rózsa, melyeket ő ültetett. A házban számos vendég fordult meg, írók, költők, festők, zeneszerzők, énekesek, művészek, színészek. Csehov betegsége végett nem tudta megnézni új darabjának előadását, a Moszkvai Művész Színház szőröstül-bőröstül, Sztanyiszlavszkijjal az élen leutazott hozzá „vendégjátékra”. Csehov háza túlélte a forradalmat, 2 háborút, 1921 óta múzeum, Marija Pavlovna, Csehov húga hosszú gondoskodásának köszönhetően az eredeti berendezések, elrendezés, a személyes holmik, könyvek, képek, fotók, kéziratok hozzák a látogató szívéhez még közelebb az írót.

Jaltából Szudákba, a partról meredeken elnyúló hegyeket kerülgető út vezet, nagy néha halad a tengerparttal párhuzamosan. Két oldalon kopár hegyek, különös alakú sziklák, szakadékok és meredélyek szegélyezik az utat, nincs nagy forgalom, a bátor hegyi kerékpárosokra kell ügyelni, rendületlen erővel és akarattal tekernek felfelé, vagy kormányukra hajolva tépnek le a lejtős részeken. A Krím dél-keleti részén elhelyezkedő Szudák neve az iráni „szugda” – szent – szóból ered, i.e. 1. évezredben éltek már errefelé. Tauriak, alánok, boszporusziak, kazárok, bizánciak birtokolták és kereskedtek, majd az aranyhorda pusztítása után a velencei és genovai kereskedők kezére került. A genovaiak építették a tengerpart mellett emelkedő parti szikla tetejére a 100 évig bevehetetlen szudáki erődítményt a 14.sz.-ban. Az erődítmény falai egyes helyeken 2 m vastagságot és 8 m magasságot is elérik, 14 bástyatorony maradt fent, többségük az építésüket elrendelő genovai konzul nevét viseli. Mondhatni, valahány genovai konzul érkezett ide szudáki állomáshelyére, egyből feltétlenül elrendelte egy csinos torony építését az erőd megerősítéséül és neve megörökítéséül. Az erődítményen belül citadellával elkerített részen állt a konzuli palotarész, ablakaiból messze-messze nyílt kilátás a végtelen tengerre. Az erődítmény területén lakóépületek, ciszternák és 1 templom is állt. Az árkádos templom kalandos életet élt: ferencesek, muszlimok és örmények is használták saját istentiszteleteikre – nyomot hagyva a székesegyház-mecset belsőjén. A 15.sz.-ban az oszmán-törökök foglalták el ezt a vidéket és uralták 300 évig, a 18.sz.-ban az oroszok verték ki a törököket és csatolták az Orosz Birodalomhoz.

A vár alatt találtunk szállást, a tengertől 150 m-re. Az időjárás szeles, még mindig hűvös, de már süt a nap és legalább nem esik, szabadon látszik a tenger horizontja. Sétálunk egyet a tengerparti korzón a sós, párás levegőn, a tenger erős hullámokkal veri a partot. A szállóban fűtenek, de ha kinyitjuk az erkélyajtót, felhallatszik a tenger morajlása. Reggel korán indulunk.

7 megjegyzés:

Snowqueen írta...

Csudi helyek ezek,itt már én is jártam,Csehov háza GYÖNYÖRŰ!

Observer írta...

Snowqueen, remelem, meg leszek arrafele... Nem talalom a blogodat, ez vmi technikai hiba?

Snowqueen írta...

Observer,nem technikai,töröltem...:-(
Azért én továbbra is olvaslak,nem baj?:-)

Observer írta...

Köszönöm, h olvasol :), nagyon sajnálom, h törölted a blogod. Muszáj volt? Indítasz újat? Mikor?

Snowqueen írta...

Küldtem neked az újra meghívót:-)
Nagy szükségem lenne a segítségedre,mert ezt a felületet még nem tudom kezelni,pl. a képek olyan nagyok,pedig a legkisebb méretet választom:-(

Observer írta...

Sznyegurocska, voltam a blogodon, de nem tudok ott megjegyzést küldeni, azt mondja a rendszer, h nem vagyok csapattag. :( Mi a gond a szerkesztéssel? A fotok feltöltésénél csak a blogger útmutatóját követem, aztán lekicsinyítem és próbálom mozgatni a szövegben (nem mindig úgy alakul, ahogy én szeretném). Küldjél lécci email címet, ha nem lehet kommentelni a blogon.

Manka írta...

Observer, Off ugyan, de szeretnélek játékba hívni :) Részletek a blogomon!