2009. április 25., szombat

Szent Makarij temploma

Állunk a domb szélén, Kijev Tatarka kerületében, alattunk a meredek völgyben új ház nyúlik végig, nézünk lefelé és a szemben lévő lankás dombokra, Jurkovica, s egyebek, micsoda vidék, és a civilizáció mennyire képes belerondítani. Misa magyaráz a tripoljei idők itteni településeiről. Jobbra hátunk mögött a ’70-es években épült tipikus lakóház, földszinti ablakai rácsai a megélt biztonságról üzennek, a ház körül fű és bokrok, balra lehányt építési törmelék, téglák, kidobott autógumik – ez a fajta igénytelenség még 3dik itt töltött év után is mindig meglep – pár méterrel arrébb a zöld deszkakerítés. A kerítéssel elkerített telken fatemplom csúcsa látszik. Nem nagy szám kívülről, azért körbekerüljük a kerítést, elhaladunk 2 majd a föld szintjénél kezdődő ablak előtt és bemegyünk a kertbe.
Aranyos kis templom, apró szép park, a templom néhai pópáinak ápolt sírjaival, a hely a közösség gondoskodását sugallja.
1 lépéssel arrébb pár rettenetes bódé-kalyiba – ennek fehérre meszelt falát és zöld ablakait láttuk az utcán. Kérdem, ez mi – Misa azt mondja, ezek a templom kiszolgáló helyiségei, de ne aggódjak, az egyháznak most elég jól megy, majd rendbe hozzák.
Szent Makarij templomába lépünk be, ez az egyetlen fennmaradt fatemplom Kijevben, 112 éves, Szent Makarij, kijevi metropolita mártírhalálának 400. évfordulójára építették közadakozásból. Makarij a Kijevet le-lerohanó krími tatárok kardjainak esett áldozatul nem messze Kijevtől, a Pripjaty folyó melletti falu templomának oltára előtt liturgia közben.
A templom mellett múlt század elején paplakot, könyvtárat és iskolát nyitottak. Az októberi forradalom és polgárháború után a templomot egyéb épületeivel együtt bezárták, benne nyergesműhelyt hoztak létre. Újranyitották 1942-ben, majd 1945-től helyrehozták, az ikonosztázt az ukrán festőművész Izsakevics festette. A ’80-as években az iskolát és könyvtárat is újranyitották. A templom belseje picike, csodaszép, éppen keresztelő van – így nem lehet fényképezni. Aktív közösség él errefelé – itt megy a templom weboldala.

1 megjegyzés:

Snowqueen írta...

Csudi egy templom,az a bódékalyiba meg tényleg rettenetes:-(