2009. április 3., péntek

kívánj egyet! - 1.


Kijevben az álmok gyorsan valóra válhatnak... a helyiek hite szerint ebben a régi és legendás városban számos különös erővel bíró hely van, ahol, ha a kívánságot pozitívan és pontosan megfogalmazzuk -- teljesül.Itt van mindjárt a házunk előtt lévő parkban Nyikolaj Jakovcsenko szobra. A híres, ukrán komikus errefelé lakott, a téren lévő színházban játszott és gyakran járt kutyájával a parkba. A helyiek szerint, ha egy kis szeszt hoz neki az ember (legjobb vodkát), jókedvűen segít a kívánság teljesülésében. Igaz-e, vagy sem – a szobor kifényesedett térdei és kutyuska háta mutatja, mennyire kedvelt fényképezkedő hely.

Bulgakov köre is mágikus erővel bír. Hagyomány szerint éjfélkor kell kimenni Bulgakov házához és ott elmondani kívánságunkat. Mostanra nappal is megtehetjük, a ház mellett az író fülébe súghatjuk csendesen. Az András lejtő alján, az "Egy utca múzeumában" állították ki Bulgakovék veranda-rácsának egy darabját - rátéve kezünket kell erősen gondolni arra, amit szeretnénk. A rácsok között papírra vetett vágyakat lehet bedugdosni, kis aranyszalaggal megtoldva (a múzeum munkatársainak már kész gyűjteménye van ezekből).Az András lejtőn található Próna és Golohvasztov szobra, a "Za dvumja zajcami" (2 legyet 1 csapásra) c. szovjet-ukrán vígjáték-filmből (magyarul "Aki sokat markol" c. fordították). Bár a film 1961-ben készült, máig nagy népszerűségnek örvend különösen Ukrajnában. Itt, Kijevben forgatták, egyes jeleneteket épp az András lejtőn, eredetileg ukrán nyelven, majd az óriási sikerre való tekintettel a szereplők oroszra szinkronizálták, hogy teljes SzU-ban forgalmazhassák (ukrán hangszalag nem is maradt fent). A szoborpár szintén kedvenc hely a városban, azt mondják, ha a leány Próna gyűrűjét megdörzsöli, hamarosan férjhez megy, ill. ha a férfiak Golohvasztov frakkján lévő szarvasbogarat megérintik - házasságuk boldog lesz.


A Dnyeper partján húzódó hosszú dombvonalat vágták ketté, hogy kényelmesen vezessék el a forgalom egy részét a part felé. A kettévágott parkokat (Városi és Mariinszkij) köti össze a "Szerelmesek hídja". Romantikus híd, ahol időről időre szerelmek szövődnek, párok andalognak rajta, kapcsolatuk tartósságát hívatott a hídra kötött lakatokkal, szalagokkal és kendőcskékkel erősíteni, illetve a örökre egymáshoz láncolni a híd korlátján. A híd könnyű, kis vasviadukt, a híres hídépítő, id. Paton egyetemi diplomamunkája - máig deszkaborítással. Valódi neve prózaibb: Park-híd, de a kijeviek között van egy szomorúbb neve is, az Ördög hídja, boldogtalan, hídról magukat levető, öngyilkos szerelmesek után (egy időben a tragédiák elkerülése érdekében le is zárták).
(folyt. köv.)

2 megjegyzés:

Snowqueen írta...

Köszönöm ezt a bejegyzést!
Én, sajnos, csak 1-szer jártam Kijevben,még gyerekként,de arra a mai napig emlékszem,hogy mennyire szép,zöld volt a város,s mekkora élmény volt nekem a Kijevo-Pecsorszkaja Lavra.
Jó olyan városban élni,ahol sok a park,lehet sokat sétálni,most irigykedem:-)
Érdeklődve várom a folytatást!

Snowqueen írta...

És Bulgakov háza gyönyörű!(Bulgakov nagy kedvencem:-)
És szimpatikusak a lányok,az egyik hasonlít az unokatesómra:-)