2009. február 10., kedd

tányérok

Kijevi barátnőm egyik hobbija porcelánmütyür-gyűjtés, ennek vonulataként, mint vászonra sűrűn varrott gombok, az egyik kis falon tányérok lógnak békésen egymás mellett. Ukrán népművészeti motívumok, narancs-piros-lila mályvák, pipacsok, rózsák, zöld leveles indák bujálkodnak a fehér porcelán tányérokon. A falra és asztalra készített dísztányérok nagy divatja dúlt egykoron, ezek szép példányai szerezhetőek be a mai bolhapiacokon (bocs a fotók minőségéért, csak a telefonom volt velem).

A dísztányérokon belül külön kasztot képviselnek a jelesebb eseményekre készítettek, a március 8-at köszöntő virágos, vagy az országaik népviseletében táncos lányokkal illusztrált tányér egykor az észt-ukrán kulturális napokat népszerűsítette. A motívum ugyanaz, a méret különbözik és a körbefutó felirat tér el.
Tányérokon jelenik meg a nem-túl-régkor történelme, az októberi forradalom 60. évfordulójára készült tányéron háborgó tengeren a vörös Auróra kísért leningrádi partok előtt
, a 70. jubileumot kalászokkal övezett Lenin köszönti.
Lehet fokozni ezt az érzést a fényes jövőbe tekintő, virágfüzérrel keretezett Leninnel, vagy azzal a tányérral, amelyen apró virágokba ágyazva, vörös pipacsokkal, színes árvácskákkal övezve, kisebb virágokból kirakva olvasható, ki is van velünk. Tányéron is "megülték" a II. VH. győzelem 30. évfordulóját, a szovjethatalom diadalmas útját gyakran megénekelték tányérokon.
Mesebeli lovon arany-vörös sárkányként a "Tanácsok hatalmáért" küzd a vöröskatona és a kék különböző árnyalataiban, kék-virágos ötágú csúcsai között a 15 köztársaság neve fogja körül a szovjet címert.

Mondhatnátok, letűnt világ régi szokásai. Álljon itt zárásként a 2004-es narancsos forradalom "Igen! - Juscsenko - hiszem, tudom, merem" kampányoló tányér -- a színek, megjelenés és stílus változott, a tányér maradt.

Nincsenek megjegyzések: