2009. február 22., vasárnap

a Hanyenko Gyűjtemény

Korábban írtam a Tyerescsenko utcában lévő egyik múzeumról, a Kijevi nyugati és keleti művészetek múzeuma ennek rokona és párja. A kiállítás alapját Bogdan és Barbara Hanyenko gyűjteménye adja, Bogdan neves zaporozsjei kozák család sarja (hetmant is adtak Ukrajnának), Barbara pedig Tyerescsenko lány -- egész életük során szenvedélyesen gyűjtötték különböző korok képzőművészeti alkotásait. Gyűjteményüknek építtették a múzeumnak ma is helyet adó épületet, szobáit és termeit a kollekció tematikus elhelyezésére, kiállítására, látogatók fogadására tervezték és kivitelezték, a család kisebb szobákban, az épület manzárd és hátsó traktusában lakott. A ház az olasz paloták mintájára épült.

Földszinten láthatóak az ókori görög és római szobrok, innen vezet fel a robosztus falépcső és a magas lépcsőházban, természetes mennyezeti megvilágítás alatt kerültek fel a barokk korszak nagyméretű, romantikus-historikus képei. Az egyik szoba gazdag faborítású, kazettás, gótikus stílusban épült, a korszak műtárgyaival, mellette az olasz reneszánsz képeknek és ládáknak helyt adó kisebb terem, mennyezetét neves orosz festők freskói díszítik, majd tovább, a rokokó szobában fehér, arannyal szegélyezett bútorok keretét a falakat borító belga falikárpitok adják.
A gazdagabb flamand festészet (bibiliai és polgári témák) terme mellett van a kicsi spanyol szoba, 2 kisebb képpel -- Velasquez és Zurbaran kiállított festménye (Margaréta infánsnő, Csendélet kakaódarálóval) teszi fel a koronát a gyűjteményre. Néhány, féltve, spéci körülmények között őrzött bizánci ikon, majd a francia festészet pár darabja zárja a nyugati képzőművészetek tárlatát. Az egész 1 kicsi ékszerdoboz -- látni kell! -- a jó ízlés és adakozás darabja -- Hanyenkoék végrendeletükben gyűjteményüket Kijev városára hagyták, példájukat más művészet pártolók is követték, ezek adományai is a múzeumot gyarapítják.

2 megjegyzés:

Piroska írta...

Érdeklődnék a Történeti Múzeumban honfoglalás kori ill. előtti tárgyi vagy irásos anyag látható e?
Erről a múzeumról lehtne többet megtudni?

Observer írta...

Piroska - utánanézek és írok!